Криминалне банде крстаре по БиХ

Срна
Криминалне банде крстаре по БиХ

​Бањалука, Женева - БиХ је транзитна тачка за кријумчарење наркотика, оружја, људи, високоакцизне робе попут алкохола и цигарета, аутомобила, фалсификоване робе и новца, наведено је у најновијој студији о организованим криминалним групама на Балкану, коју је урадила Глобална иницијатива против организованог криминала из Женеве.

Они наводе да су градови Бијељина и Зворник на истоку БиХ познати по рути којом се кријумчаре аутомобили, мигранти, дрога и фалсификован новац.

“Гранични прелаз Рача између БиХ и Србије, гдје се биљежи велики проток саобраћаја, сматра се нарочито важним за незаконите активности. На овом прелазу је прошле године пресретнуто 200 пакета екстазија. Локални цариници и полиција познати су по корумпираности, често су умијешани у шверц и примање мита”, истакнуто је у овој студији.

Што се тиче локације Бањалуке, истиче да је то регион познат по кријумчарењу оружја, а да је дио оружја из тог региона завршио у рукама терориста који су извршили неке од терористичких напада у Европи.

Наводе да је Требиње, на југу Херцеговине, својим географским положајем идеално за транзит дроге из Црне Горе ка Хрватској, с обзиром на то да се налази уз саму границу с тим земљама.

“Из Црне Горе се шверцује канабис, из Албаније кокаин преко црногорских лука у БиХ па даље према ЕУ кроз Хрватску. Наводно постоје снажне везе између група које функционишу у области Требиња и Дубровника, који је удаљен само 32 километра. Извјештаји указују и на шверц дроге ка Србији преко Црне Горе. Цигарете или одлазе на сјевер или подмирују потребе домаћег црног тржишта. Од 2015. године Требиње се користи за кријумчарење миграната”, нагласили су они у студији.

У том региону осим Требиња у извјештају се помињу Билећа, Гацко и Невесиње.

“Регион је ријетко насељен и економски сиромашан. Терен је испресијецан планинама и тешко га је надзирати. Званичне граничне прелазе лако је заобићи, што путем мита, што кориштењем локалних путева. Сматра се да постоје бројни илегални прелази”, наглашено је у извјештају.

Додали су да су у том подручју током протекле деценије организована бројна хапшења појединаца из региона ухваћених како шверцују канабис, кокаин и хероин, али да је и висок проценат рецидивизма међу онима који су ухапшени, а међу њима су и бивши полицајци.

Сарајево је, како је истакнуто, познато по ауто-мафији, а како истичу, један је од најуноснијих бизниса с великом зарадом и ниским ризиком да буду ухапшени.

У извјештају је наведено да је зарада од крађе аутомобила око 50 милиона евра, а криминалци аутомобиле најчешће краду и траже откуп од власника или их расклапају и дијелове продају на црном тржишту.

“Поједини припадници полиције у Сарајеву у разговору за овај извјештај изражавају фрустрацију што њихове колеге у Источном Сарајеву не чине довољно напора да пронађу крадљивце кола”, истакли су у извјештају.

Најпознатије криминалне групе су, како је наведено, са подручја Источног Сарајева, а хватање криминалаца отежавају административне баријере између тог града и Сарајева.

“Можда није случајно да се дуж граничног подручја БиХ налазе густо поредане аутомеханичарске радње од којих многе послују нелегално. Такође се показује да се велики дио профита од крађе аутомобила пере преко бизниса повезаног с колима, на примјер механичарске радње, рентакар агенције или такси компаније”, наглашено је у извјештају.

Дио извјештаја посвећен је плаћеним убиствима у региону, а у неколико наврата су снајперисти и плаћене убице, како је истакнуто, дошли са подручја БиХ.

Плаћене убице из БиХ се, како су истакли, најчешће ангажују на подручју Црне Горе, а наводе да је један од најпознатијих случајева било убиство припадника шкаљарског криминалног клана Горана Ђуричковића снајпером са зидина Старог града Будве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана