Кредит од 30.000 КМ одскочна даска за заснивање породице

Милијана Латиновић
Кредит од 30.000 КМ одскочна даска за заснивање породице

Бањалука - Најава да ће они који закључе брак у Српској добити кредит од 30.000 из републичке касе, те да ће им, када стекну потомство, бити отписан дио или цијели износ дуга, наишла је на позитивне реакције у друштву, јер би то била одскочна даска да се што више младих одлучи на заснивање породице.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да би у договору са предсједницом Републике Жељком Цвијановић и Владом РС у септембру требало да буде понуђен цјеловит план за стимулисање младих да остану и раде у Српској.

- Једна од мјера биће да се сваком новом брачном пару додијели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када се им роди прво заједничко дијете, ако добију двоје дјеце отписаће им се двије трећине, а ако се у тој породици роди троје дјеце, да се кредит у цјелости отпише - рекао је Додик.

Према подацима Републичког завода за статистику, у прошлој години у Српској је склопљено 5.966 бракова, што показује да би, уколико такав тренд буде настављен и када се почну примјењивати најављене мјере за стимулисање младих брачних парова, на годишњем нивоу било потребно око 180 милиона марака за те намјене.

Најављена подршка младима изазвала је позитивне реакције у удружењима која окупљају породице и којима је наталитет на првом мјесту.

- Кредит за младе брачне парове је изузетан потез и за сваку похвалу. Надам се да ће што прије та мјера ступити на снагу и да ће стимулисати многе да формирају породице, јер џаба нам све ако огњишта остану пуста - истакао је за “Глас Српске” предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце РС Јован Радовановић.

У Министарству породице, омладине и спорта РС наводе да су демографија и популациона политика један од приоритетних националних и политичких циљева Владе.

- Најава Милорада Додика говори о опредијељености свих институција да се активно укључе у процес доношења ефикасних мјера популационе политике, како бисмо заједничким снагама створили повољнији амбијент за живот свих грађана Републике - истакли су у ресорном министарству и додали да ће подржати све мјере и активности које ће довести до побољшања демографске слике у Српској.

Предсједник Центра за демографска истраживања из Бањалуке, који је носилац пројекта Националног програма демографске обнове, Драшко Маринковић истиче да демографски развој Републике у посљедњих 20-ак година има неповољне тенденције, које се огледају у чињеницама да број умрлих надмашује број живорођених, те да је старење становништва све израженије. Додаје да је циљ Националног програма дефинисање политичког одговора на проблеме у демографском развоју и доношење мјера за јачање пронаталитетне политике.

- Кредит од 30.000 КМ је једна од мјера о којој се размишља у оквиру овог програма. Демографски оправак подразумијева повећање наталитета, што се може постићу стимулисањем мајчинства, подстицањем запошљавања жена и већим издвајањима за рјешавање проблема неплодности и унапређење бриге о дјеци - рекао је Маринковић. 

Додао је да добра пронаталитетна политика подразумијева систем финансијских стимулација, широко постављену политику у области здравствене и социјалне заштите породице и дјеце, успостављање флексибилног радног времена, систем средњег и високог образовања у функцији сигурног запослења, као и подстицаје у доменима бржег запошљавања и многе друге мјере.

Старост мајки

Драшко Маринковић истиче да се тренутно у Српској рађа 1,3 дјеце по жени, што је недовољно за замјену генерација.

- Граница склапања првог брака је помјерена, па жена брак најчешће закључи у просјеку са 27,3 године, а мушкарац са 30,3 године живота. Жене у Српској се прилично касно опредјељују за мајчинство, а статистички подаци указују да је 2018. године просјечна старост мајке при рођењу дјетета још више помјерена, на 29 година - рекао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана