Ковач: Вријеме да свијет открије истину и са њом се суочи

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Кантаутор и филмски композитор Александра Ковач, која је са Романом Горшеком компоновала музику за филм "Дара из Јасеновца", поручила је да је вријеме за истину, која никада није безболан процес, али води помирењу, праштању и прихватању одговорности.

Она је рекла да "Дара из Јасеновца" доноси истину о злодјелима које су усташе учиниле над Србима у Другом свјетском рату и да је можда најбољи показатељ да је Србија кроз историју увијек била на правој страни.

"Време је да се истина о Јасеновцу, која је заташкивана читавих 75 година, открије и да се сви са њом суоче. Извршни директор и главни историјски саветник филму је био професор и рабин Мајкл Беренбаум, највећи светски стручњак о теми Холокауста. Битно је да се сви народи у читавом свету суоче са својим лошим странама и злоделима", рекла је она за "Вечерње новости".

Ковачева је рекла да су Горшек и она много прије него што су чули да је филм "Дара из Јасеновца" кандидован за "Златни глобус", и то у свим категоријама, укључујући и музику, осјећали захвалност што су добили прилику да музиком одају почаст свим српским, ромским и јеврејским жртвама и антифашистима свих народа и вјероисповијести.

"Кандидатура значи да смо креирали музику по светским стандардима и да је она својом аутентичношћу и квалитетом одговорила захтевима такве продукције, а то није мала ствар", рекла је Ковачева.

Ковачева је навела да је рад на музици филма почео прије годину дана, телефонским позивом режисера Предрага Антонијевића.

"Од тог тренутка сам почела да компонујем, пре него што сам видела иједан снимљени кадар. Било нам је јасно да ће ово бити велики филм, потресан и снажан и да ће музика представљати елемент приче, односа ликова и атмосфере", рекла је Ковачева.

Филм "Дара из Јасеновца" аутора Предрага Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске дјевојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награде "Златни глобус" и "Оскар".

Приказивање овог филма у САД почеће од 5. фебруара. Српска премијера филма била је 25. новембра у Грачаници на Косову и Метохији, а пројекције у централној Србији почињу 22. априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана