Ковач: Од почетка епидемије повећава се број корисника Црвеног крста

Срна
Ковач: Од почетка епидемије повећава се број корисника Црвеног крста

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач изјавила је да је у свим општинским и градским организацијама значајно повећан број корисника од када је почела епидемија вируса корона.

"Много људи се нашло на рубу егзистенције у овом времену јер су фирме престале са радом, а радници привремено или трајно остали без извора прихода. Многи од њих су постали корисници наших услуга тражећи помоћ због тешке ситуације", рекла је Ковачева Срни.

Она је рекла да је Црвени крст РС све што је имао на располагању дијелио становништу и болницама широм Српске, а за потребе карантинског смјештаја у 23 локалне заједнице упутио је велики број ћебади, кревета, шатора и врећа за спавање.

Ковачева је истакла да су рад Црвеног крста Српске препознали и предсједник РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, као и ресорни министар Ален Шеранић, који су изразили захвалност овој организацији за све што ради и што је урадила током пандемије.

Она је подсјетила да је Црвени крст, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације и премијера Радована Вишковића, одређен за прихват свих донација за вријеме епидемије, те да је успјешно одговорио задатку.

"Иако смо се борили против невидљивог непријатеља, захваљујући професионално запосленим и волонтерима у свим општинским и градским организцијама, одговорили смо задатку. Сви су активни и дају свој хуманитарни допринос", рекла је Ковачева након сједнице Скупштине Црвеног крста на Палама.

Она је истакла да су земље чланице покрета Црвеног крста показале велику хуманост током пандемије и до краја маја послале помоћ у износу око милион КМ.

"Прву запримљену донацију заштитне опреме од Црвеног полумјесеца Турске дистрибуисали смо у све општинске и градске организације како би заштитили особље и волонтере док обављају своје хуманитарне задатке. Одређена количина заштитне опреме упућена је и у неколико установа у Српској", подсјетила је Ковачева.

Ковачева каже да ће Црвени крст наставити да пружа помоћ онима којима је потребна, те да су волонтери увијек на услузи свима, поготово старијој популацији која све чешће тражи помоћ у набавци лијекова и хране.

На сједници је усвојен извјештај о раду, извјештај о финансијско-материјалном пословању Црвеног крста за прошлу годину, извјештај надзорног обора и извјештај о активностима структуре Црвеног крста током пандемије узроковане вирусом корона, а донесена је и одлука о додјели признања Црвеног крста РС.

Донесена је и одлука о додјели Повеље Црвеног крста РС - постхумно преминулом секретару Ђоки Михајловићу, те усвојен приједлог за додјелу признања Републике Српске - постхумно.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана