Костајници стигла помоћ Српског националног вијећа

Срна
Костајници стигла помоћ Српског националног вијећа

КОСТАЈНИЦА- Српско национално вијеће (СНВ) из Хрватске данас је допремило помоћ грађанима Костајнице, а у посјету је стигао и предсједник СНВ-а Милорад Пуповац.

Пуповац је рекао новинарима да је допремљено 500 прехрамбених пакета.

- Прије десетак дана овдје је била моја колегиница Драгана Јецков, такође са једним контигентом помоћи, а данас смо то поновили са 500 пакета - навео је Пуповац.

Он је рекао да ће СНВ помагати и убудуће, у мјери и количини у којој буде могуће одвојити за грађане Костајнице који су страдали од истог потреса са чијим се посљедицама бори и Хрватска, односно Банија.

Пуповац је подсјетио да је неколико хиљада људи са Баније остало без својих домова.

- То су објекти за рушење који имају црвену ознаку и до сада је пописано 12 или 13 хиљада оних који не би смјели користити своју кућу прије него што дође до санације - рекао је Пуповац.

Он је напоменуо да накнадни земљотреси који се осјећају сваки дан повећавају штету и подржавају страх код људи, тако да се многи не усуде ући у куће.

- Наш главни посао и посао државе је да им обезбиједимо контејнере и да их смјестимо у топло, да имају елементарну заштиту од хладноће и страха, те могућност да одатле почну радити заједно с нама, заједно са државом, на обнови свог живота који је тешко нарушен - нагласио је Пуповац.

Према његовим ријечима, посљедице земљотреса се осјећају у Загребу и многим другим мјестима, али највише у подручју Топуског, Глине, Петриње, Двора, Костајнице и мањих општина као што су Кукурузари, Мајур, Суња и Дубица.

Пуповац је посјетио и предузеће "Аврупа" у Козарској Дубици које се бави производњом контејнера за становање.

Разлог посјете је договор о испоруци још једног контингента контејнера за становање српском становништву у хрватским општинама Петриња, Глина и Костајница, угроженим усљед земљотреса.

Кабинет предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић обезбиједио је претходно 50.000 КМ за набавку 10 контејнера за смјештај најугроженијих породица у Глини и Петрињи.

- Прва количина контејнера коју смо наручили била је одавде захваљујући финансијској подршци Цвијановићеве. Сада смо дошли да сагледамо понуду за нову наруџбу намјештених контејнера како бисмо направили процјену и поручили још један контингент - рекао је Пуповац новинарима.

Он је захвалио управи и радницима овог предузећа који раде 24 часа дневно да би се људима, који су остали без крова над главом на подручју Баније, што прије обезбиједио смјештај.

Пуповац је потврдио да је Српско народно вијеће данас уручило угроженим становницима у Костајници 500 пакета помоћи у види хране и хигијенских потрепштина.

Пуповац је раније изразио велику захвалност Републици Српској и Цвијановићевој и рекао да је испорука контејнера велики гест, посебно зато што је направљен у тако кратком року, одмах након телефонског разговора.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је добро дошао сваки вид помоћи људима којима су уништени домови, те још једном позвао на солидарност и да се заједничким дјеловањем преброди ова кризна ситуација.

- На подручју општине Козарска Дубица штета је пријављена на 650 приватних објеката, зграда Центра за информисање и културу и Народне библиотеке је претрпјела велика оштећења усљед чега је неопходна темељна санација и објекат више није сигуран за боравак ни за пролазнике, а ту су и објекти школа, суда - рекао је Рељић.

Он је истакао да су приоритет породице које дословно немају више кров над главом, те додао да је тешко у овој ситуацији помоћи без уједињеног дјеловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана