"Космос" ће производити филтере за руску компанију "Крет"

Milijana Latinović
"Космос" ће производити филтере за руску компанију "Крет"

БАЊАЛУКА - Производња и дистрибуција филтeра за прочишћавање ваздуха "тиокрафт", који су осмишљени и патентирани у Русији, требало би да почне већ у јануару у бањалучком привредном друштву "Космос" које је потписало споразум са руском компанијом "Крет".

Представници руске компаније, који су данас боравили у "Космосу" истакли су да је ријеч о јединственом фотокаталитичком систему пречишћавања ваздуха од вируса, бактерија и плијесни који има широку примјену у домаћинствима, пољопривредној производњи и медицинским установама.

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић истакао је да је овај пројекат наставак добре сарадње са Русијом која је успостављена још у августу.

- Партнерима из Русије у идућем периоду требамо доставити податке о простору у којем ће се инсталирати ти филтери јер се на основу анализе ваздуха одређују филтери који иду у такве просторије. На томе ће се заснивати посао - рекао је Петричевић.

Додао је да је увјерен да ће реализација овог пројекта бити само први корак ка још успјешнијој пословној сарадњи са руским компанијама.

- "Космос" ће производити кућишта и електронички дио филтера, док ће се "срце" и сам филтер достављати из Руске Федерације. Готов производ пласираће се на домаћем тржишту, Србији и цијелој Европској унији - појаснио је Петричевић и додао да се ти филтери тренутно налазе само на тржишту Русије и Азије те да ће на овај начин обухватити шире тржиште.

Замјеник генералног директора компаније "Крет" Александар Митјушкин рекао је да се вриједност овог пројекта огледа првенствено у осигурању здравствене заштите становништва, те да још не може прецизно говорити о економској вриједности пројекта.

- У овој фази разматра се план заједничке производње на територији Републике Српске. Основна функција филтера је прочишћавање ваздуха и има примјену у ширем подручју. Технологија коју ми заступамао је најефикаснија и нема алтернативу - рекао је Митјушкин и изразио захвалност Влади Српске што је показала интерес за овим пројектом. Митјушкин истиче да није прецизиран крајњи датум за реализацију пројекта, те да је ријеч о дуготрајном пројекту.

Директор "Космоса" Душан Вјештица рекао је да се размтрају модалитети за релаизацију пројекта.

- Пројекат се реализује на бази трансфера технологија. Прве узорке очекујемо већ идући мјесец и почетак производње филтера већ у јануару или фебруару - рекао је Вјештица и додао да је ријеч о веома сложеном производу у технолошком смислу.

Сарадња са руским компанијама омогућена је захваљујући моморандуму који је Влада Српске потписала са руском државном корпорацијом "Ростех" коју чини 11 корпорација, на Међународном ваздухопловном самиту "МАКС 2019" који је у августу одржан у Москви.

 

Улагања и запошљавање

Душан Вјештица је рекао да овај пројекат са руском компанијом изискује и нова улагања у "Космосу".

- Није искључено и да "Крет" инвестира у одређене технологије потребне за реализацију овог посла - истакао је Вјештица и додао да ће сигурно бити и запошљавања у секторима производње, маркетинга и продаје. 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана