Кошарац: Закон о вину један од приоритетних

Srna
Кошарац: Закон о вину један од приоритетних

ТРЕБИЊЕ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је закон о вину један од приоритетних који би требало да буду донесени како би домаћи произвођачи могли несметано да пласирају робу на тржиште ЕУ.

Кошарац је навео да је Европска комисија упозорила да овај закон неопходно донијети у наредне три и по године, те додао да је конституисана радна група која ради на изради закона о вину.

"У наредном периоду можемо активирати експерте из те области из европских земаља и у том контексту вјерујем да ћемо већ на сједницама Савјета министара и касније у парламенту имати закон о вину, као неопходан да би наши произвођачи могли да планирају своје производе", рекао је Кошарац новинарима у Требињу.

Кошарац је додао да још нису донијете мјере ограничења када је ријеч о увозу грожђа за производњу вина због међународних уговора, али да се прате активности у том контексту.

"Ако не буде прекомјерног увоза нећемо користити ту мјеру. Уколико дође до прекомјерног увоза, онда ћемо процјењивати и доносити мјере с циљем да заштитимо домаћу производњу", рекао је Кошарац.

Кошарац је данас у Требињу обишао винарију "Анђелић".

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је у Требињу да активности на успостављању слободне зоне у овом граду говоре о одговорној политици Градске управе и градоначелника, те истакао да је то најбољи одговор за све привреднике из цијеле БиХ.

"Треба истаћи компаративну предност Требиња из аспекта инфраструктуре и близине луке Плоче, луке Бар и потенцијалне изградње аеродрома, што ће сигурно учинити ову слободну зону атрактивном, као и Требиње мјестом за живот", рекао је Кошарац новинарима.

Он је изразио задовољство због спремности коморског система да буде партнер граду Требињу, те истакао да постоји и потпуна координација активности између Министарства спољне трговине и економских односа и надлежног министарства у Влади Српске.

"Веома је важно да и Република Српска донесе закон о слободним зонама. Сада постоје четири слободне зоне у Федерацији БиХ", нагласио је Кошарац.

Он је додао да је једна од задатих активности координисана заједничка посјета слободној зони лука Плоче, јер се вјерује да Градска управа ту може доћи до нових искустава у контексту формирања слободне зоне.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је у току изградња елабората и изразио наду да ће прва слободна зона у Републици Српској бити управо у Требињу.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да ова комора подржава, не само израду елабората, већ и довођење до краја израде принципа и рада слободних зона, које су велики потенцијал за производњу, али и извоз робе из БиХ.

"Ми ћемо дати све наше капацитете, стручне, правне тимове, људе који ће помоћи израду овакве слободне зоне, не само елабората, и у сарадњи са сусједним земљама обезбиједити како посјете, тако и све што је потребно да граница што боље функционише у том контексту", истакао је Вуковић.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић рекао је да је веома значајно имати још једну слободну зону на територији БиХ, јер то појачава слику спремности земље да прихвати инвеститоре.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана