Кошарац: Убрзати процедуре увођења прелевмана и царинских стопа

Срна
Кошарац: Убрзати процедуре увођења прелевмана и царинских стопа

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је надлежне институције у БиХ да у што краћем року доставе мишљења на предложену одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године, како би се ова тачка могла наћи на наредној сједници Савјета министара.

“Надлежне институције морају озбиљно приступити овом питању и у што краћем року доставити мишљења, да бисмо већ на наредној сједници Савјета министара могли размотрити увођење заштитних мјера. Успоравање овог процеса у директној је супротности са нашим настојањима да заштитимо домаће произвођаче, посебно у вријеме пандемије, која угрожава њихов егзистенцијални извор зараде”, истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, неопходно је искористити постојеће механизме заштите домаће производње од нелојалне конкуренције извана, поштујући међународне уговоре које је БиХ потписала.

“Увођењем прелевмана и царинских стопа на увоз, излазимо у сусрет нашим пољопривредним произвођачима и омогућавамо им наставак и развој производње. Због тога ћу гласати за ову мјеру и очекујем да колеге из Савјета министара поступе на исти начин”, поручио је он.

Кошарац наглашава да се, паралелно с тим, воде консултације са Европском комисијом о предложеним мјерама, што је обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, те да је у току усклађивање техничких појединости, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

“Наш циљ је да адекватним политикама подстичемо развој домаћих пољопривредних капацитета. Увођење прелевмана и царинских стопа дио је сета мјера за заштиту и унапређење пољопривредне производње у Републици Српској и Федерацији БиХ. Истовремено, активно радимо на отварању нових тржишта за пласман домаћих производа, с намјером да тржишне вишкове сведемо на минимум”, закључио је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана