Kошарац: Tврдње о забрани извоза пилећег меса у EУ су спекулације

Срна
Foto: Срна

ТЕШАЊ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је током посјете тешањској фирми "Мади" одбацио као спекулације тврдње да ће 31. марта бити забрањени извоз пилећег меса из БиХ у земље ЕУ.

- И даље ћемо предано радити на примјени свих оних стандарда који су неопходни да би се наши привредници из области месне индустрије задржали на тржиштима ЕУ. Одбацујемо спекулације какве су биле претходних неколико дана да ће 31. марта бити забрањени извоз пилећег меса из БиХ у земље ЕУ - рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је истакао да има интензивне контакте са Делегацијом ЕУ и додао да ни ЕУ не посједе такве податке.

- Истина је да питање референтне лабораторији морамо ријешити у неком наредном периоду. На томе Министарство спољне трговине и економских односа интензивно ради заједно са ентитетским министарствима и координацијом перадара - рекао је он.

Кошарац је напоменуо да постоји рјешење које ће сигурно дати вјетар у леђа да тржиште ЕУ остане стабилно како би, не само "Мади", него и друге компаније у БиХ могле да имају своје развојне планове у том смислу.

- Са ЕУ и Делегацијом ЕУ у Сарајеву смо отворили питање извоза конзумних јаја из БиХ у земље Уније. Очекујемо да ресорно федерално министарство допуни Упитник, што је неопходно, и то ћемо у неком будућем времену имати омогућено - додао је Кошарац.

Према његовим ријечима, то је врло јасна порука привредној заједници у Републици Српској и Федерацији БиХ да је и тржиште ЕУ приступачно за компаније из БиХ. Он вјерује да ће се обезбиједити значајно већи обим спољнотрговинског промета кроз посвећивање веће пажње исправности, квалитету и стандардима, које преузимају компаније из Републике Српске и Федерације БиХ.

Кошарац је посебно задовољан чињеницом да је јуче током састанка са министром пољопривреде Турске Бекиром Пакдемирлијом дефинисан наставак спољнотрговинског промета црвеног меса, што представља охрабрење примарним произвођачима у БиХ и клаоничарским компанијама да ће у наредном периоду извоз бити настављен.

Ради обезбјеђивања тржишта за месопрерађивачке производе из БиХ, Кошарац је нагласио да ће у наредним данима интензивно радити са представницима надлежних тијела у Турске да се ветеринарски сертификати усагласе.

- Са министром пољопривреде Турске сам изнио јасан податак да је у области пољопривреде БиХ у 2020. години имала повећан извоз за 3,69 одсто или пет милиона КМ. То је добра порука да имамо капацитет да обезбиједимо такав спољнотрговински промет у овом случају са Турском - додао је он.

Кад је ријеч о компанији "Мади", Кошарац рекао да га посебно радује да ова фирма у којој ради 621 радник, са годишњим приходом од близу 160 милиона КМ и близу 700 купаца, примјењује све могући стандарди у области месне индустрије.

- То говори да Мади титулу најбоље месне индустрије из 2018. и 2019. године носи аргументовано - додао је Кошарац.

Извршни директор фирме "Мади" Един Јабанџић изразио је захвалност министру Кошарцу, који је одлучио да се састане са привредницима из Тешња и да се на терену конкретно упозна шта се дешава у свијету перадарства.

Јабанџић је навео да има интензивне контакте са министром Кошарцем и изразио наду да ће досадашња успјешна сарадња са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара бити подигнута на још виши ниво.

Он је у име Координационог одбора перадара у БиХ нагласио да је перадарство, односно, живинарство грана у коју вриједи улагати и која има озбиљне потенцијале.

- То је идеална прилика да задржимо људе на селу. Перадарство је брзорастућа грана. Прије пет или шест година смо прешли капацитете које смо имали прије почетка рада у БиХ - рекао је он.

Јабанџић је изразио наду да ће током наредног састанка с министром Кошарцем бити у прилици да се похвали са још бољим резултатима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана