Кошарац: Слиједи анализа извоза обловине из БиХ

Срна
Foto: Срна

ВЛАСЕНИЦА- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио је данас да ће бити анализиран начин извоза обловине из БиХ како би што већа количина сировине остала домаћим дрвопрерађивачима, посебно онима који имају финалну производњу и пласирају производе на тржиште ЕУ.

"Са тог аспекта ћемо сигурно, у сарадњи са привредним коморама, у наредним данима, креирати одређене политике", рекао је Кошарац новинарима током посјете Власеници, гдје се састао са начелником општине Мирославом Краљевићем, те посјетио пољопривредно газдинство у засеоку Баћино Брдо и компанију "Буком-пром" у Тишчи.

Кошарац је истакао да је веома важно да на овом подручју постоје организоване компаније које више од 90 одсто својих производа извозе у земље ЕУ, као што то чини "Буком-пром".

"То је охрабрење за локалну заједницу с обзиром на чињеницу да је ова компанија и социјално-друштвено одговорна. Треба напоменути да у вријеме пандемије вируса корона ниједан радник није био отпуштен и да постоје развојни планови како би се запослио што је могуће већи број људи, што је данас веома значајно", рекао је Кошарац.

Он је додао да у овом случају може бити једино проблем недостатак базе, односно сировине.

"Са тог аспекта су и мјере које је најавио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, у комуникацији са мном и привредним коморама. Анализираћемо начин извоза обловине из БиХ, јер сматрам да што већи број количине сировине треба да остане нашим дрвопрерађивачима, поготово оним који имају финалну производњу, као што је ова компанија `Буком-пром`", рекао је Кошарац.

Он је додао да је важно да овакве компаније имају стабилну политику снабдјевања сировином у оним количинама које су њима неопходне за производњу и уговоре које имају са иностраним партнерима, јер то је, како каже, процес који је незаустављив с обзиром на чињеницу да је ријеч о пласману производа на тржиште земаља ЕУ.

"То треба афирмисати и подржати", рекао је Кошарац и додао да се треба радовати успјеху домаће компаније "Буком-пром", која 90 одсто својих производа или номинално близу 3.500.000 КМ извози у Аустрију и Њемачку", рекао је Кошарац.

Начелник општине Власеница Мирослав Краљевић рекао је да је компанија "Буком-пром" једна од најуспјешнијих на подручју ове локалне заједнице и да запошљава у просјеку око 100-150 радника.

"Чињеница је да је ово извозно предузеће и као такво заслужује сваку пажњу. Осим тога, чињеница је да ова компанија није отпуштала раднике и да је у протеклом периоду, без обзира на пандемију, одрадила свој дио посла. Њихови купци који су углавном из Њемачке и Западне Европе апсолутно им вјерују", рекао је Краљевић.

Он каже да власник компаније "Буком-пром" Будимир Комленовић сваке године има велика улагања, обнавља, проширује производњу, а општина Власеница је ту да му помогне колико може.

"Чињеница је да имамо велике количине дрвета и да се, нажалост, велика количина извози. Наш је циљ да та сировина остане овдје и за то нам је потребна апсолутна подршка институција", рекао је Краљевић.

Директор и власник компаније "Буком-пром" Будимир Комленовић рекао је да је ова дрвопрерађивачка фирма основана 1996. године и да се бави финалном производњом намјештаја и пелета, а велики дио производа пласира на европско тржиште.

"Указана ми је велика част овом посјетом, а од ње очекујем бољу комуникацију у вези са извозом и неке повластице у будућности, јер привреду треба саслушати како би се рјешавали проблеми са којима се суочава", рекао је Комленовић.

Током посјете Власеници, Кошареац је обишао и пољопривредно газдинство
Галиба Гагулића из Баћиног Брда, који се бави сточарством дуже од 15 година и дневно његове краве производе 175 литара млијека.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана