Кошарац: Почела израда стратешког плана руралног развоја 2022-2027

СРНА
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су покренуте активности на изради стратешког плана руралног развоја БиХ - оквирни документ за период од 2022. до 2027. године.

Кошарац је рекао да овај документ представља збир стратегија Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикта, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

н је истакао да је ријеч о стратегији која је базирана на јасно идентификованим потребама и интересима Републике Српске, ФБиХ и Брчког, те садржи анализе, циљеве, мјере и планове који су већ на снази и спроводе се у оквиру ентитетских стратешких докумената.

„Министарство спољне трговине и економских односа није и неће бити централни орган који намеће било какве стратегије на нивоу БиХ.

Нећемо дозволити било какво кретање изван утврђених ставова и политика ентитетских институција које су, у складу са Уставом, надлежне за област пољопривреде“, поручио је Кошарац. Према његовим ријечима, на изради овог документа ради се искључиво уз пуну видљивост ентитетских структура, те у континуираној сарадњи и координацији са министарствима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ и Одјељењем за пољопривреду, шумарство и водопривреду Владе БрчкоГ.

Кошарац је објаснио да је израда овог планског документа за наредни програмски период покренута након што је крајем децембра прошле године завршен период примјене Стратешког плана руралног развоја БиХ за период од 2018. до 2021. године.

„Наша обавеза је да израдимо овај документ и инсистирамо да у томе равноправно учествују надлежне институције на свим нивоима власти, јер политике институција Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта морају бити потпуно видљиве“, нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, то је једини могући модел који гарантује ефикасан заједнички рад на испуњавању преузетих обавеза.

„Искључиво уз такав начин рада и поштовање уставних надлежности можемо доћи до потребног документа, како бисмо отворили могућност да домаћи пољопривредници наставе са аплицирањем за ИПА фондове ЕУ, те обезбиједили постепено усклађивање пољопривреде и развоја руралних подручја са праксама и стандардима ЕУ“, рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана