Кошарац, Пашалић, Недимовић: Разговор о унапређењу спољнотрговинске размјене и економских односа

Срна
Кошарац, Пашалић, Недимовић: Разговор о унапређењу спољнотрговинске размјене и економских односа

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Србије Борис Пашалић и Бранислав Недимовић договорили су да у наредном периоду посјете Херцеговину гдје Требиње и Гацко предњаче за потенцијалима за отварање погона компанија из Србије.

Тројица министара договорили су да организују заједничку радну посјету Херцеговини да би са представницима локалних власти разговарали о могућности да прерађивачке компаније из Србије отворе своје погоне у некој од општина у тој регији, при чему је наглашено да Требиње и Гацко предњаче својим потенцијалима.

Кошарац је данас у Београду разговарао са министром Недимовићем о побољшању обима спољнотрговинске размјене и јачању економских односа двије земље, а састанку је присуствовао и ресорни министар из Републике Српске Борис Пашалић.

Саговорници су поздравили добре билатералне односе Србије и Републике Српске и БиХ, оцијенивши да постоји простор за унапређење економске сарадње на обострану корист, саопштено је из Министарства спољне трговине и економнских односа.

Кошарац је истакао да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера БиХ, нагласивши да је неопходно радити на јачању пословних веза и бољој повезаности привредника.

Он је навео да је Србија препозната и као регионални лидер у спољнотрговинској размјени са Кином, те нагласио важност размјене искустава, с обзиром на то да се ускоро очекује отварање кинеског тржишта и за пољопривредне производе из Републике Српске и Федерације БиХ.

Саговорници су размијенила мишљења и о сарадњи са Турском када је у питању извоз говеђег меса из БиХ и Србије, те изразили наду да ће доћи до договора са турском страном о откупној цијени меса, која ће задовољити захтјеве домаћих пољопривредника.

Тема данашњег сусрета било је и повлачење средстава из претприступних фондова ЕУ. У том контексту, Кошарац и Пашалић посебно су показали заинтересованост за начин успостављања ИПАРД оперативне структуре у Србији, будући да је то један од услова које БиХ мора испунити да би могла користити ове фондове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана