Корона стала на пут браковима, али не и разводима

Милијана Латиновић
Корона стала на пут браковима, али не и разводима

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона помрсила је планове бројним паровима који су своју љубав ове године планирали крунисати браком, док онима који су ријешили да се заувијек разиђу ни “ковид 19” није могао стати на пут.

Потврђују то подаци Републичког завода за статистику, према којима су у другом кварталу ове године склопљена 722 брака, док је у истом периоду лани на луди камен стало 1.596 младенаца.

И док је број склопљених бракова преполовљен, статистика показује да се ништа битно није промијенило када је ријеч о разводима, па је тако у другом кварталу ове године забиљежено 215 развода, док их је у истом периоду 2019. године било тек девет више.

Социолози кажу да их овакви подаци не чуде с обзиром на то да су свадбе од неколико стотина званица традиција нашег народа.

- Корона је затворила свадбене салоне, због ширења заразе број људи у затвореном простору је ограничен на 50 тако да су парови махом одгађали свадбе за идућу годину, јер нису хтјели да тај дан обиљеже скромно у ужем кругу породице. Било је свакако и оних који нису жељели одгађати ништа па су се вјенчали уз присуство кумова и родитеља - рекао је социолог Ведран Француз. Додао је да је склапање бракова зауставила и финансијска неизвјесност у коју је становништво запало због пандемије. Са друге стране, додао је он, све оно кроз шта смо прошли у протеклих пола године допринијело је да се број развода задржи на истом нивоу као лани.

- Неки парови су се још више зближили у оном периоду када су границе биле затворене и полицијски час на снази, па су више времена проводили заједно, док је на друге то ипак утицало негативно и доводило до повећања нетрпељивости, па они који су ријешили да се разведу нису два пута размишљали - казао је Француз.

За демографе права слика биће она на крају године, јер мјесечни статистички подаци варирају.

- Ту је присутна сезоналност. Ако је корона пореметила склапање бракова у другом кварталу, они који чврсто стоје иза своје љубави то ће учинити у неком наредном периоду. Вјероватно је да ће бракова бити мање и на крају године, из разноразних разлога, али тек када испратимо и посљедњи мјесец ове године имаћемо праву слику - рекао је демограф Стево Пашалић.

Према подацима статистичара у Српској је у прошлој години склопљено укупно 5.822 брака. Од тога, чак двојица младожења први пут су на луди камен стали са навршених 85 и више година, док је најстарија невјеста први пут запливала брачним водама у осмој деценији.

Бебе

Према подацима Републичког завода за статистику у другом кварталу ове године у Српској је рођено 2.036 беба. У истом периоду лани на свијет је стигло 2.140 новорођенчади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана