Корона потрошила “клексан”

Данијела Бајић
Корона потрошила “клексан”

БАЊАЛУКА - Због повећане потрошње “клексана”, који, осим великог број трудница, користе и пацијенти који се лијече од вируса корона, овај лијек готово је немогуће наћи у апотекама широм Српске и ФБиХ, а све су тање и залихе здравствених установа.

Да је потрошња овог лијека који се користи против згрушавања крви у пандемији енормно скочила, показују и подаци Фонда здравственог осигурања РС, према којима је у јануару и фебруару ове године потрошено 37.303 комада “клексана” у различитим дозама, што је за 16.654 више него у посљедња два мјесеца прошле године. 

У Фонду здравства кажу да ову врсту медикамената као наставак болничког лијечења најчешће користе пацијенти послије ортопедских захвата, васкуларних хируршких интервенција и у трудноћи, а појавом пандемије и они који болују или су преболовали “ковид”. 

- Пандемија је довела до повећаних потреба за нискомолекуларним хепаринима, које нису предвидиве, нити у броју пацијената нити у дужини трајања терапије, што доводи до глобалне несташице ових медикамената, која се одражава и на снабдјевеност овим лијековима и код добављача у Српској - истакли су у Фонду. Иако су, напомињу у Фонду, са добављачима уговорили довољне количине нискомолекуларних хепарина и редовно их требују за домове здравља и амбуланте породичне медицине, дешава се да добављачи не испоруче довољне количине због несташице на тржишту. У том случају пацијентима је, подсјетили су, омогућено да терапију набаве о свом трошку, те Фонду поднесу захтјев за рефундацију средстава.

Да на тржишту БиХ влада несташица овог лијека потврдили су и у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, наводећи да их је произвођач обавијестио да не може одговорити захтјевима енормне потражње лијека.

- Несташица “клексана” посљедица је повећане потрошње због лијечења пацијената обољелих од “ковида 19” - истакли су у агенцији.

Гинеколог у добојском Дому здравља Младен Благојевић истакао је за “Глас Српске” да тренутно немају “клексана”, а пацијената који користе ову терапију је све више.

- Овај лијек се користи код трудница које имају ризичну трудноћу, пацијената који имају тромбофилију. Захваљујући “клексану”, шансе за спонтани абортус су много мање. Међутим, овај лијек се сада готово не може нигдје набавити, а пацијенти свакодневно долазе и траже - казао је Благојевић. Додао је да умјесто “клексана” тренутно трудницама прописују замјенски лијек, али, како тврди, ниједан нема иста својства. 

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран каже да “клексана” имају нешто мало на залихама, али да је питање дана када ће и то нестати.

- Покушавамо да на све могуће начине обезбиједимо довољне количине овог лијека. Пандемија је пореметила тржиште лијекова, тако да влада несташица многих других медикамената - казао је Шаран.

У већини бањалучких апотека потврдили су да већ данима немају “клексана” у ладицама, док у ријетким истичу да на стању имају свега неколико комада.

Скупа терапија

Љекар у паљанском Дому здравља Соња Караџић Јовичевић истакла је да јој се пацијенти свакодневно обраћају са питањем гдје могу набавити “клексан”, јер га ни у једној апотеци није могуће наћи.

- Многи пацијенти преко породичних веза до “клексана” долазе у Србији. Међутим, то није рјешење, јер је у питању скупи лијек који се узима дуго времена - казала је Караџић Јовичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана