Корона послала више од 8.000 радника на боловање

Данијела Бајић
Корона послала више од 8.000 радника на боловање

БАЊАЛУКА - Вирус корона послао је за пола године више од 8.000 радника у Српској на боловање, због чега су фирме, посебно оне из прерађивачког сектора, према ријечима послодаваца, претрпјеле велику штету.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, од појаве вируса корона у Српској, највише запослених због изолације са посла је одсуствовало у јулу и августу, а најмање у марту и мају.

- Боловање због изолације подразумијева и изолацију усљед заразе вирусом корона, као и због контаката са зараженим. Такође, радници могу да буду у изолацији и из неких других разлога, невезано за вирус корона, те је могуће да у наведеним подацима има случајева изолације и из других разлога, али тај број је незнатан - истакли су у Фонду.

Додали су да плате за боловања до 30 дана исплаћује послодавац, док за дужа одсуства са посла накнада радницима иде на терет Фонда здравства. 

- У складу са Правилником о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад, прописано је да се висина накнаде плате коју обезбјеђује послодавац одређује у висини од 70 до 90 одсто од основа, у складу са општим актом послодавца. Висина накнаде плате коју обезбјеђује Фонд износи 90 одсто у случајевима када је боловање дуже од 30 дана узроковано изолованошћу као клицоноше, укључујући и изолацију због корона вируса  - подсјетили су у Фонду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су од надлежних затражили да им се рефундира дио боловања за оне који нису заражени, али су због контакта са "ковид" позитивним морали бити кући.

- Фирме, посебно оне које баве производњом, трпе огромну штету због одласка великог броја здравих радника у изолацију и још на све то морају да им исплаћују плате. То није у реду - категоричан је Тривић. Он је нагласио да је једино позитивно у овој причи то што је током епидемије вируса корона смањен број боловања из других разлога. 

Када је у питању епидемиолошка ситуација, према јучерашњим подацима Института за јавно здравство РС за 24 часа у Српској "ковид 19" потврђен је код још 268 особа од 730 тестираних, а преминули су мушкарац старије животне доби из Бањалуке и жена средње животне доби из Модриче.  Према мјесту пребивалишта, 121 особа је из Бањалуке, 25 из Бијељине, 20 из Градишке, 19 особа је из Пала, 15 из Приједора, 12 из Лакташа, десет из Фоче, док је у осталим локалним заједницама забиљежен једноцифрен број заражених. Да је епидемиолошка ситуација веома неповољна упозорио је вршилац дужности директора бијељинске Болнице "Свети врачеви" Златко Максимовић.

- Позивам, апелујем, молим, тражим и захтијевам од суграђана да се поштују све прописане мјере - рекао је Максимовић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је јуче након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације да је очигледно да сваки викенд и окупљања стварају нови проблем.

- Договорили смо се да контрола угоститељских објеката буде много строжа, а радиће према одлуци Штаба до 23 часа - рекао је Мићић додавши да је Градски штаб у закључцима, донесеним јуче, у потпуности подржао мјере које је донио Републички штаб за ванредне ситуације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана