Корона подијелила 48.000 отказа

Маријана Миљић Бјеловук
Корона подијелила 48.000 отказа

БАЊАЛУКА - Послодавци у Српској у претходне двије године отпустили су 48.301 радника, а главни разлог за гашење радних мјеста од марта 2020. године је пандемија вируса корона.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић навео је да је од 19. марта 2020. године па све до 21. јануара ове године без посла остао 48.301 радник.

- У читавој 2020. години, укључујући и јануар и фебруар, без посла је остало 21.147 лица и она су пријављена на биро јер су добила отказ. У прошлој години њих око 27.000 евидентирано је по истом основу на бироу - навео је Вујичић и додао да је пандемија вируса корона главни разлог због којег су ти радници остали без посла и пријављени на биро.

Нагласио је да се ситуација у посљедње вријеме поправља те да је свакако више оних лица која бришу са бироа у Српској по основу запослења у односу на она која су евидентирана због престанка радног стажа.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић навела је да је тржиште рада у Српској било динамично и прије пандемије, те да ће тако бити и по њеном завршетку.

- Пандемија је свакако проузроковала велике турбуленције. У појединим гранама, као што су услужне дјелатности, затварани су објекти и радници су добијали отказ. Поред тога, и они људи који су радили на одређено по истеку уговора остајали су без посла. Да није било пандемије, послодавци би задржали велики број тих радника - навела је Мишићева и додала да је корона оставила посљедице и на прерађивачку индустрију, због чега су послодавци отпуштали раднике који су били запослени на одређено.

Да би се ситуација на тржишту рада колико-толико поправила, додала је Мишићева, надлежне институције у Српској треба да се јаче ухвате у коштац са сивом економијом те да послодавци значајније повећају плате.

С друге стране, предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да пандемија вируса корона није оставила значајне посљедице на домаће тржиште рада.

- Велики број тих радника који су пријављени на биро или не траже посао или су им критеријуми за посао превелики. Број радника расте и корона није дугорочно направила проблеме. Ми имамо више проблема са недостатком радне снаге - навео је Тривић.

Када је ријеч о прогнозама, Тривић наводи да радника недостаје иако плате расту.

- Плате расту онолико колико могу и колико ми можемо дати. С друге стране, велики број грађана одлази у иностранство. Нису баш неке прогнозе да се тржишту радне снаге добро пише и чисто сумњам да ће се ситуација поправити и ове године - навео је Тривић.

Плате

Ранка Мишић је навела да ће почетком фебруара Савез синдиката тражити да надлежне институције повећају најнижу плату у Српској, али и остале плате.

- На други начин не можемо изаћи из овог зачараног круга - навела је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана