Корона гута тоне кисеоника дневно

Милијана Латиновић
Корона гута тоне кисеоника дневно

БАЊАЛУКА - Маска, респиратор и “вјештачка плућа” многима су једина нада да ће побиједити “ковид” и поново продисати пуним плућима, а у борби за сваки дах обољелих у болницама широм Републике Српске потроши се тоне кисеоника дневно.

Од појаве вируса корона у Српској, 5. марта прошле године, терапија медицинским гасом била је неопходна многима. Неки су и након “вјештачких плућа” стали на своје ноге, док други нажалост нису добили ту битку.

- Потрошња кисеоника у посљедња два дана је у просјеку око 5.000 килограма на дан, што је пет пута више у односу на период прије пандемије - навели су за “Глас Српске” у УКЦ-у, додавши да се не праве залихе јер је потрошња континуирана. Појашњавају да постоји резервоар са течним кисеоником, који се у зависности од потрошње редовно допуњава, а капацитет резервоара је 20.000 килограма течног кисеоника.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик рекао је да свака два дана потроше тону кисеоника, плус још 30 великих боца које се користе тамо гдје нема централног довода гаса, нагласивши да су и трошкови огромни.

- Прије пандемије на годишњем нивоу трошили смо око 60.000 марака за кисеоник, а сада нам за три или четири мјесеца треба 300.000 КМ - рекао је Додик.

У требињској болници наводе за “Глас Српске” да им је тренутна дневна потрошња кисеоника нешто више од 200 литара дневно, док су у периоду прије короне на дневном нивоу трошили око 30 литара.

- Обезбиједили смо цистерну кисеоника. Од 39 хоспитализованих, скоро 30 треба неки облик терапије кисеоником - рекао је помоћник директора за медицинске послове у болници у Требињу Станко Буха.

У бијељинској Болници “Свети врачеви” истакли су да је на лијечењу 59 “ковид” пацијената од којих 17 на респиратору, док су готово сви остали на мањим или већим дозама кисеоника.

- Због континуираног раста броја обољелих од короне, којима је неопходна хоспитализација, Кризни штаб Болнице је донио одлуку да се поново покрене рад “ковид” један болнице, односно старо грудно одјељење - саопштили су из те здравствене установе.

Нагласили су да су раније затишје искористили да побољшају услове у “ковид” један болници, гдје су између осталог разведени медицински гасови те повећан број кисеоничких мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана