Коришћење ваучера за домаћи туризам у Српској од 15. јуна

Срна
Коришћење ваучера за домаћи туризам у Српској од 15. јуна

БАЊАЛУКА - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је на данашњем састанку са представницима туристичких организација и хотелијера из Српске договорено да 15. јуна почне коришћење ваучера чији је циљ помоћ туристичком сектору да превазиђе кризу изазвану епидемијом вируса корона, те да субвенцијама буде омогућено грађанима да по повољним условима дио одмора проведу на домаћим дестинацијама.

Цвијановићева је истакла да је договорено да у првој фази буде емитовано 20.000 ваучера, након тога два пута по 15.000, а ако интересовање буде велико да потом буде омогућено додатно емитовање ваучера.

- За боравак три вечери моћи ће бити коришћен један ваучер, а за боравак четири и више вечери два ваучера по смјештајној јединици. Намјера је да коришћење ваучера почне од 15. јуна - рекла је Цвијановићева новинарима након састанка у Палати Републике, којем је присуствовао и премијер Радован Вишковић.

Предсједник Српске је истакла да су договорени сви детаљи и да имају пуну подршку људи из сектора туризма и хотелијерства.

- Наша намјера је да емитовањем ваучера помогнемо наш туризам знајући да због проблема изазваних вирусом корона нема више потенцијал када је ријеч о страним гостима који традиционално долазе на дестинације у Српској, али и да субвенцијама помогнемо нашим грађанима да цијели или дио одмора проведу у Републици Српској - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, хотели, бање и остали субјекти су спремни за овај пројекат и кроз своје пакете ће давати и друге стимулансе гостима.

- Они ће дефинисати шта је повољно за одмор породице, омладине или пензионера. Сигурна сам да ће они крозе те додатне пакете ојачати ову понуду и додатно је промовисати. Пројекат ће пратити интензивна промотивна кампања и тек тада ће наши грађани видјети чиме Српска располаже - нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Министарство трговине и туризма, Привредну комору и пословне субјекте из сектора туризма очекује много посла у техничком смислу у вези са издавањем ваучера и пријавама оних који нуде услугу и оних који ће узимати ваучере.

- Веома са задовољна јер смо Влада, Привредна комора, послодавци из сектора туризма и ја као предсједник Републике, која сам координисала ову активност, дошли до доброг рјешења. У овом лежи велика развојна шанса за домаћи туризам. Не треба све посматрати мрачно, иако нас је вирус корона довео у тешку ситуацију. Према реакцији људи који долазе из ове области, видим да смо направили добар аранжман. Поносна сам на оно што можемо заједно да урадимо - поручила је Цвијановићева.

Она је навела да је у Србији већ емитовано 500.000 ваучера и да за њих влада велико интересовање грађана.

- Људи су очигледно препознали предност боравка на својој територији с обзиром на изазове који носи свако путовање у иностранство, а у случају заразе и трошкове лијечења и немогућност повратка са далеких дестинација - рекла је Цвијановићева.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић истакла је да су у овај пројекат укључени сви субјекти из области угоститељства и туризма.

- Није дошло до обимнијег отпуштања радника у овој области, а ово је један од начина да пружимо подршку послодавцима за задржавање запослених и ново запошљавање - истакла је Гашићева.

Она вјерује да ће становништво препознати корист и велике потенцијале Српске, те искористити ваучере и на тај начин посредно помоћи привреди и упознати се са љепотама Републике Српске.

_ Креираћемо промотивну кампању да бисмо кориснике и пружаоце услуга обавијестили о томе на који начин ће бити обављано пријављивање и дистрибуција ваучера. Надам се да ћемо на најбољи начин искористити све што је пред нама и од чега сви можемо имати користи - рекла је Гашићева.

Директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица" из Теслића Драган Богданић изјавио је да ће овај пројекат дати прилику свима у туристичком сектору да дођу до гостију у тешком времену када су туризам и угоститељство најтеже погођени епидемијом вируса корона од свих привредних грана.

- На нама је да својим ангажманом омогућимо најбоље услуге за госте како би они потрошили новац код нас, а ми ћемо на тај начин путем пореза и доприноса помоћи очување радних мјеста, санацију штете и развој Српске. Овај пројекат ће дугорочно дати много више ефеката и надам се да ће трајати годинама како би домаћи туристи користили домаће дестинације, па макар и за дио свог одмора - рекао је Богданић.

Он је захвалио свима који су радили на овом пројекту, али и на претходним мјерама које су омогућиле уплату доприноса за март и плата и доприноса за април.

- Чинили смо све да не отпуштамо раднике, а захваљујући подршци надам се да ће туризам бити носилац развоја као што је био у протеклом периоду. Сврха пројекта је очување радних мјеста, али и потрошње и пуњења буџета како бисмо могли подмирити велике потребе у санацији штете и у другим гранама привреде - рекао је Богданић.

Директор Националног парка "Козара" Драган Ромчевић захвалио је предсједнику Српске и Влади на креирању овог пројекта, наводећи да ће он помоћи туризму да лакше преброде тренутну кризу, али и да дугорочно навикавају грађане да дио одмора проведу на туристичким дестинацијама у Српској.

- Грађани ће моћи да упознају све што нуди туристички сектор Српске и да схвате да су пропустили прилику да уживају на тим дестинацијама. Ово је прилика да током вишедневног одмора упознају Републику Српску. Због тога сматрам да је ово значајно за нас који се бавимо туризмом и за грађане који ће имати велике субвенције да би обишли дестинације које можда у другим условима не би посјетили - истакао је Ромчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана