Контролисано 50 трговаца, сви поштују уредбу о цијенама

Срна
Контролисано 50 трговаца, сви поштују уредбу о цијенама

БАЊАЛУКА - Републичка тржишна инспекција је у протекла четири дана извршила 50 контрола у продајним објектима широм Републике Српске у којима није констатовано кршење Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске, саопштено је из Инспектората Српске.

У саопштењу је наведено да, имајући у виду обим производа који је обухваћен уредбом, саме контроле захтијевају нешто дуже вријеме јер инспектори врше темељне провјере формирања цијена за стотине различитих типова и произвођача производа који су дефинисани уредбом, која је ступила на снагу крајем прошле седмице.

Из Инспектората подсјећају да је наведеном уредбом ограничена маржа свих учесника у ланцу снабдијевања робом или производима, тако да не прелазе ниво маржи те робе или производа на дан 5. март.

- Набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења, трошкови шпедитерских услуга и слично - појашњено је у саопштењу.

Из Инспектората скрећу пажњу трговцима да у сваком тренутку могу очекивати посјету инспектора, да контроле на терену врше и тржишни инспектори јединица локалне самоуправе, чиме је број извршених контрола значајно већи, те наглашавају да ће сваки прекршај бити строго санкционисан.

У саопштењу је наведено да је за кршење Уребе прописана казна за трговца као привредно друштво, односно друго правно лице 10.000 КМ, за одговорно лице 5.000 КМ, те за трговца као предузетника 6.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана