Коњиц: Мјештани блокадом пута спријечили почетак градње мини хидроелектране

Срна
Foto: Klix.ba

КОЊИЦ- Више од хиљаду мјештана села око ријеке Неретвице код Коњица и бројни еколошки активисти блокирали су данас локални пут како би спријечили најављени почетак изградње мини хидроелектрана на овој ријеци.

Механизација која због блокаде пута није могла да прође и започне планиране радове је враћена, јављају федерални медији.

Активисти еколошког удружења "Пусти ме да течем" подсјетили су да су пред надлежним судом у Мостару поднијели тужбу против извођача радова и инвеститора, те да посједују доказе којим ће потврдити да дозволе нису добијене легалним поступцима. Они су истакли да никада није одржана јавна расправа, као први корак у добијању дозвола за градњу.

Еколошки активиста Сафет Сарајлић појаснио је да је мотив за блокаду пута најављена изградња 15 мини хидроелектрана на Неретвици, наглашавајући да нема говора о некаквим стратешким интересима предузећа "Електропривреда БиХ".

Блокади пута присуствују и чланови бенда "Дубиоза колектив".

Општина Коњиц је 2009. године потписала са "Електропривредом БиХ" уговор о додјели концесије за градњу 15 мини хидроцентрала на дужини од 34 километра тока ријеке, чему се мјештани оштро противе.

Ово је друго одгађање почетка изградње двије прве мини хидроелектране, вриједности од око 11 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана