Kомисија за избјеглице и расељена лица БиХ: Одобрен 131 пројекат у 73 општине

Срна
Kомисија за избјеглице и расељена лица БиХ: Одобрен 131 пројекат у 73 општине

САРАЈЕВО - Предсједник Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ Давор Чордаш изјавио је да је данас донесена одлука за финансирање 131 пројекта у 73 општине на простору цијеле БиХ, за шта је предвиђено 4.402.000 КМ.

Чордаш је рекао новинарима данас у Сарајеву да је на данашњој сједници Комисије донесена одлука која је за расељене особе и избјеглице врло значајна, а то је распођела средстава из 2019. и 2020. године у износу од 4.402.000 КМ.

Он је појаснио да се то обично дешава на почетку мандата Комисије, али док се сва тијела именују, прође година.

Чордаш је напоменуо да је ове године био јавни позив надлежног министарства и за 2019. и 2020. годину, те ће успјети да расподијеле средства, а већ за 2021. годину, у сљедећем буџету, то ће урадити много прије.

"Значајно је рећи да смо имали 367 захтјева из Федерације БиХ (ФБиХ), 339 из Републике Српске и у Брчко дистрикту седам. Тражена средства су и даље већа него што су наши буџети. Овђе говоримо само о буџету који има Комисија, који је у овом случају био 4.402.000 КМ, а дошло нам је захтјева за готово 56 милиона КМ.
Вишеструко су већи захтјеви и општина и градова, вјерских заједница и појединаца за фазу и обнове и повратка", истакао је Чордаш.

Он је додао да је у овом тренутку важно да су добили захтјеве и за социјалну и комуналну инфраструктуру, али и за електрификацију.

Чордаш је истакао да и 25 година након Дејтона још има заинтересованих људи за повратак и за останак.

"То је могуће уколико се тим људима осигура инфраструктура и запослење. Одрживост повратка је у првом реду и запошљавање тих људи, а за то су задужене друге институције и не бих о томе пуно говорио", истакао је Чордаш.

Он је нагласио да ће наставити да раде и на другим пројектима, а предвиђена су значајна средства.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић изразио је наду да ће грант средстава која обезбјеђује ово Министарство бити повећан, како би могли у наредном периоду што боље да ђелују за ову најугроженију категорију становништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана