Комисија за финансије и буџет: Није разматрана иницијатива Дениса Бећировића о ПДВ-у

Srna
Комисија за финансије и буџет: Није разматрана иницијатива Дениса Бећировића о ПДВ-у

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на данашњој сједници у Сарајеву није разматрала иницијативу бошњачког делегата Дениса Бећировића којом је затражено од Савјета министара да у року од пола године предложи нижу стопу ПДВ-а за есенцијалне производе и увећа ПДВ за луксуз, јер сједници није присуствао предлагач.

Овом иницијативом Бећировић је тражио да се задужи Савјет министара да најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања иницијативе на Дому народа покрене конкретне активности с циљем увођења ниже стопе ПДВ-а за производе основне потрошње, као и увођење пореза на луксузне производе.

Комисија је одбила и иницијативу Златка Милетића којом је Министарство цивилних послова у Савјету министара требало да издвоји средства за рјешавање проблема функционисања средње медицинске школе Католичког школског центра "Иван Павао Други" у Бихаћу.

Комисија је усвојила извјештај о извршеној ревизији реализације уговора о јавним набавкама у институцијама БиХ. Током расправе о овом извјештају, замјеник главног ревизора Јасмин Пилица рекао је да Савјет министара није транспарентан код система јавних набавки и да се на то упозорава и у овом ивјештају.

Комисија је усвојила и извјештај о ревизији "Праћења реализације препорука ревизије учинка БиХ" у вези са ревизијом расподјеле и кориштења средстава текуће резерве, као и смјештаја активних војних лица у Министарству одбране у Савјету министара. Пилица је рекао да је проценат реализације препорука изузетно лош.

 "Потпуно је реализовано нула одсто препорука, дјелимично само 18 одсто, а у 46 одсто препорука нису предузете никакве активности", навео је Пилица.

Делегат хрватског народа Марина Пендеш /ХДЗ/ истакла је да је одређене препоруке немогуће реализовати. "Што се тиче препорука које се односе на смјештај активних војних лица потребно је изнаћи средства за ту намјену да се људи смјесте. Све друго је празна прича", упозорила је Пендешева. Комисија је усвојила Извјештај о извршеној ревизији активности институција БиХ у процесу доношења правилника о унутрашњим организацијама, те извјештај о извршеној ревизији спремности институција БиХ да одговоре на преузете обавезе из Програма одрживог развоја до 2030. године.

Пилица је рекао да је БиХ још 2015. године преузела обавезе које се тичу одрживог развоја као и друге земље, али да од тада није урадила готово ништа. Усвојен је и извјештај о извршеној ревизији "Праћење реализације препорука ревизије учинка БиХ" у вези са ревизијом енергетске ефикасности у институцијама БиХ, као и успостављања јавних интерних финансијских контрола /ПИФЦ/ у институцијама БиХ.

Комисија за финансије и буџет Дома народа усвојила је и годишњи консолидовани извјештај интерне ревизије за 2018. годину, као и Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле у институцијама БиХ за 2018.

Усвојени су и извјештаји о раду Савјета министара за 2017. и 2018. годину у дијелу надлежности Комисије за финансије и буџет Дома народа парламента БиХ, а ријеч је о Министарству финансија и трезора у Савјету министара, Управи за индиректно опорезивање БиХ и Агенцији за јавне набавке БиХ. Усвојени су и извјештаји о раду Комисије за финансије и буџет Дома народа за 2018. и 2019. годину, као и Оријентациони радни план Комисије за финансије и буџет Дома народа за 2020.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана