Комби превоз рак-рана међународног транспорта

Јелена Станић
Комби превоз рак-рана међународног транспорта

БАЊАЛУКА - Аутопревозници у Српској једва су се опоравили након затварања граница због пандемије вируса корона, а њихови стари зналци, комби превозници, су се већ вратили и радом на црно наставили да им преотимају путнике.

Према подацима Инспектората РС, инспектори су недавно на подручју Бањалуке пронашли четири возила која су нелегално превозила путнике.

- На терену су идентификоване трасе нелегалног превоза, локације на којима се укрцавају путници, те возила и особе који врше нелегалан превоз. Најчешће је ријеч о комби возилима која су у приватном власништву и врше превоз са адресе на адресу по договору - казали су у Инспекторату РС додајући да је републичка саобраћајна инспекција појачала контроле како би сузбила ту врсту превоза. Осим што је спорно остваривање путничких права, кажу у Инспекторату, грађани ризикују и своју безбједност ако се одлуче да на пут крену са превозником који није регистровао свој посао.

- Спорна је и безбједност путника, јер ни возач ни возило не посједују потребне лиценце, нити постоји евиденција о радном времену возача и обавезним паузама имајући у виду да дуга вожња може проузроковати ментално и физичко оптерећење возача - истакли су у Инспекторату РС.

Иако се ради на рјешавању овог проблема, превозници у Српској су сагласни да то није довољно. Директор компаније “Необас” у Бањалуци Немања Буха казао је за “Глас Српске” да скоро у 90 одсто случајева комби превозници погађају међународни превоз путника.

- Нелегални превоз је рак-рана међународног превоза. Подаци са терена показали су да испред нашег аутобуса који путује за Беч или Цирих иде од 10 до 20 комбија. Најгоре је што ово траје годинама па су грађани убијеђени да су они регистровани превозници - истакао је Буха.

Нагласио је да је потребно више инспектора у овој области с обзиром на обим посла који имају и због чињенице да ови превозници ријетко имају устаљено мјесто поласка те их је теже пронаћи. Проблем је, додаје он, и некоординација инспекција и граничне полиције.

Ни семберски превозници се још нису опоравили од посљедица пандемије, а комби превозници им већ стварају проблеме. Директор предузећа “Семберија транспорт” у Бијељини Пантелија Митровић казао је да је посао слабо ишао чак до јуна.

- Највише ми смета што надлежни органи не знају како да искоријене проблем нелегалних превозника. У таквом превозу су неријетко скупље карте, али према нашим сазнањима, грађани пристају на то јер их они возе од адресе до адресе - казао је Митровић. Он је додао да путници заборављају предности регистрованих и самим тим провјерених аутопревозника.

- Наши аутобуси саобраћају редовно, сваки путник је осигуран куповином аутобуске карте, да не говоримо о честим техничким прегледима аутобуса и редовној контроли наших возача - истакао је Митровић додајући да је легални превоз сигурнији.

Упућени су истакли да комби превозници најчешће примају путнике који иду у Аустрију, Словенију и Швајцарску, избјегавајући Њемачку.

Директор предузећа “Унион Бричић” из Лончара Мишо Бричић казао је да је то због чињенице да су њемачки закони веома ригорозни.

- Са овог подручја ријетко иду у Њемачку јер им пријете велике казне уколико их њихова контрола ухвати у нелегалном превозу путника - рекао је Бричић додајући да су путовања комби превозом доминантна на релацијама према Аустрији, Швајцарској и Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана