Коловози влажни и клизави

Срна
Коловози влажни и клизави

БАЊАЛУКА - Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по влажним и клизавим коловозима, у котлинама и уз ријечне токове магла смањује видљивост и успорава саобраћај, а у вишим предјелима и преко планинских превоја могућа је поледица.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу и подсјећају да је посједовање зимске опреме у БиХ законски обавезно.

Због изградњи кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице - Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела "Ћубић" преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

На дионици магистралног пута Заблеће - Чађавица измијењен је режим одвијања саобраћаја због радова на санацији клизишта.

На истој дионици саобраћај је обустављен у тунелу Драгорај и преусмјерен на обилазницу у непосредној близини тунела.

У току су радови у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци - Устипрача, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Брод - Поље, који се укршта са улицама војводе Живојина Мишића и Бродског батаљона, измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На релацији пута међуентитетска линија Бањ Брдо - Лопаре - Угљевик - Тузла у току је превоз вангабаритног терета, па возаче из АМС моле да том дионицом возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

На дионицама путева међуентитетска линија Врела - Котор Варош - Бањалука, међуентитетска линија Станић Ријека - међуентитетска линија Каруше, Приједор -гранични прелаз Градина, међуентитетска линија Станић Ријека - Прњавор, ауто-пут - гранични прелаз Градишка наајављен је превоз вангабаритног терета.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

У току су радови на регионалном путу Шипово - граница Републике Српске/ФБиХ /Ново Село/, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возаче моле да возе опрезније и да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је изградња мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на диници магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком.

Због радова на магистралном путу Каракај два - Дрињача измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС моле возаче да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на дионици регионалног пута Шековићи - Доње Цапарде измијењен је режим одвијања саобраћаја и возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске/ФБиХ /Криж/ због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на постављању интелигентних транспортних система /ИТС/ измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Градишка – Бањалука, а за вријеме извођења радова саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом.

На магистралном путу у Власеници измијењен је режим у одвијању саобраћаја за вријеме извођења радова на изградњи пословног објекта, па возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице, за вријеме извођења радова на изградњи моста преко ријеке Врбас, мијења се режим саобраћаја и регулише привременом сигнализацијом.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од 7.00 до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

Због деминирања терена на дионици Пелагићево - граница Републике Српске/ФБиХ /Блажевац/ најављене су повремене обуставе саобраћаја по 30 минута од 7.00 до 17.00 часова.

Због деминерских радова на магистралном путу Пелагићево - Градачац у мјесту Турић Просјек повремене су обуставе саобраћаја у времену од 8.05 до 15.05 часова.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак, у мјесту Клакар Доњи, у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова радним данима повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измјењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Јоховац-Руданка.

На истом магистралном путу, али на дионици Модрича један - Вукосавље /Јакеш/
- Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/, због радова на коловозу измијењен је режим одвијања саобраћаја.

На дијелу регионалног пута Угљевик - Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном траком.

На регионалном путу Укрина - Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Због клизишта, на локалном путу Сводна - Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

У Федерацији БиХ на подручју Мостара, Ливна и Томиславграда повремено су могући јачи удари вјетра, а учестали су изласци дивљих коња на магистрални пут Ливно - Шуица.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу "Јасен" на путу Прозор - Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар - Широки Бријег - Посушје - Томиславград - Купрес - Бугојно и Мостар - Сарајево - Бусовача - Нови Травник - Бугојно.

Због радова на мосту преко ријеке Дрине у Горажду саобраћај је обустављен и преусмјерен на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се на путевима Сарајево - Тузла /Оловске Луке и Хусино, Витез - Травник /Каоник - Невић Поље/, Ливно - Каменско, Дрвар - Босанско Грахово, Посушје - Широки Бријег и Шуица - Томиславград.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана