Колике казне су изречене нафташима, трговцима, пекарима, мљекарама и пелетарима због кршења марже

Маријана Миљић Бјеловук
Колике казне су изречене нафташима, трговцима, пекарима, мљекарама и пелетарима због кршења марже

БАЊАЛУКА - Због формирања цијена виших од дозвољених инспектори у Српској су од марта изрекли казне бензинским пумпама и тржним центрима, односно маркетима од 3,21 милион марака.

Из Инспектората РС саопштено је да републички тржишни инспектори интензивно контролишу формирање цијена на бензинским пумпама и у маркетима.

Тако је од марта до краја новембра контролисана 251 бензинска пумпа по том основу, а у 161 случају су утврђене одређене неправилности.

- Због тога су им инспектори изрекли 328 прекршајних налога у вриједности од 2,21 милиона марака. Поред тога, забрањен је рад за двије пумпе – поручено је из Инспектората.

Када је ријеч о маркетима, инспектори су контролисали њих 178 контрола, а у 118 контрола утврђени су пропусти.

- Њима су издата 134 прекршајна налога за непоштовање Уредбе приликом формирања цијена о ограничењу марже у промету роба у вриједности од око милион КМ – навели су у Инспекторату.

За друге прекршаје који се односе  на издавање рачина, истицање цијена, рокове трајања, декларација и остало у тржним центрима издато је 120 прекршајних налога у вриједности од око 100.000 КМ.

У претходном периоду иста инспекција обавила је контроле у три мљекаре у Републици Српској, то јест у „Мљекопродукту“ Козарска Дубица, „Пађени“ Билећа и Мљекари „Дуле“ Бијељина.

- И у тим контролама је такође утврђен одређен број неправилности од којих се једна односила на прекорачење марже на основне животне намирнице. Субјектима су издати прекршајни налози а рјешењима наложено исправљање неправилности то јест враћање цијене у нормалне токове – навели су у Инспекторату.

Када су у питању субјекти који се баве производњом и продајом огевног пелета  у протеклих десетак дана републичка тржишна инспекција извршила је око 30 контрола, од чега је девет било са неправилностима.

- Поступајући инспектори су на основу утврђеног издали шест прекршајних налога у висини од око 40.000 КМ. Приликом контрола одузето је 35,5 тона пелета због непостојања документације о поријеклу робе – навели су инспектори.

У протеклих десетак дана интезивиране су и контроле пекарама. - Обављено је 30 контрола од чега је половина била са неправилностима. Изречено је 15 прекршајних налога у износу од око 15.000 КМ.

-Морамо нагласити да се већином ради о мањим неправилностима, док су код два субјекта изречене мјере због прекорачења уредбе о ограничавању марже на основне животне намирнице - подвукли су инспектори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана