Кокот: У Миљевићима идентификовано само пет посмртних остатака Срба

Агенције
Кокот: У Миљевићима идентификовано само пет посмртних остатака Срба

САРАЈЕВО - У Спомен-костурници у Миљевићима у прошлој години идентификовано је само пет посмртних остака Срба који су ексхумирани 2007 и 2008. године, рекла је Срни предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Милка Кокот.

Кокотова је истакла да се у Спомен-костурници у Миљевићима налази 397 посмртних остатака за које чекају ДНК-а резултате, а да се, према изјави бошњачког члана Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Амора Машовића, у Сребреницу шаље 200 посмртних остатака. 

Она је напоменула да се у Републици Српској тражи још 1.600 несталих лица, а само у Сарајеву 185 Срба. 

Кокотова је, након данашњег састанка Савјетодавног одбора Института за нестала лица са удружењима породица несталих лица у БиХ, о теми "Достигнућа и приоритети у процесу тражења несталих у БиХ", истакла да је срамотно да породице несталих већ 25 година чекају на посмртне остатке својих најмилијих и упитала докле ће то трајати? 

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица Марко Јуришић рекао је на конференцији за новинаре да је у прошлој години ексхумирано само 97 посмртних остатака, у 2018. години 157, док се још трага за 7.478 несталих. 

Јуришић каже да су ово најлошији резултати од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица, а основни разлог за то је недостатак политичке воље за рјешавање овог проблема. 

"Из тога произилазе и сви други разлози, а то је недостатак правих информација о локацијама гробница, лоша кадровска, материјална и техничка опремљеност Института за нестала лица, политизација процеса тражења", навео је он. 

Коментаришући изјаву Машовића да ће у Меморијалном центру Поточари код Сребренице бити укопана 82 неидентификована тијела, Јуришић је рекао да ту ништа није спорно, јер су ти посмртни остаци ексхумирани из масовних гробница у којима идентификовани Бошњаци и претпоставка је да су и НН лица по националности Бошњаци. 

Он каже да је то пракса, да се то ради и у другим случајевима. 

Данашњем састанку Савјетодавног одбора Института за нестала лица са удружењима породица несталих лица у БиХ, присуствовали су и представници Тужилаштва БиХ, Агенције за истраге и заштиту, Међународне комисије за нестала лица, Међународног комитета Црвеног крста и УНДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана