„Кочићев збор“ – Дани истине, слободе и отаџбине

СРНА
„Кочићев збор“ – Дани истине, слободе и отаџбине

БАЊАЛУКА - Овогодишњи "Кочићев збор", који ће у Бањалуци и на Мањачи бити одржан од 26. до 28. августа, састојаће се од дана истине, слободе и отаџбине, те повезивати традицију и суштину, најављено је данас из бањалучке Градске управе.

Савјетник градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац рекла је да ће се припремљени садржај одвијати један дан у центру Бањалуке, те два дана у родном мјесту Петра Кочића на Стричићима, а циљ манифестације је да Кочићев живот и дјела приближи свим генерацијама.

Првог дана "Кочићевог збора" 26. августа у Парку Петар Кочић биће додијељена награда "Змијањче", док су поподневни часови резервисани за сатиру, по којој је Кочић и био познат.

Наредна два дана, 27. и 28. августа, манифестација ће се одржавати на Мањачи, гдје ће град имати свој аутентичан шатор, односно збориште.

Субота је замишљена као дан за породицу, када ће бити организована радионица змијањског веза и модна ревија, а биће и дијељене књиге присутнима, те одржано дружење са књижевницима, као и радионица кувања.

"У недјељу смо поново у Стричићима. Од 9.00 часова биће служена литургија, у 12.00 часова, положени вијенци и одржана свечана литија, а након тога ће бити организоване спортске игре", рекла је Бањчева.

Она је поручила да је циљ пјесме "Све ми је", која је осмишљена управо за 57. "Кочићев збор", да заинтересује млађу популацију. Град Бањалука ће у суботу и недјељу, 27. и 28. августа, организовати бесплатан превоз за све који желе да буду дио "Кочићевог збора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана