Ко не уклони амброзију, ризикује казне до 2.000 КМ

М. Л.
Ко не уклони амброзију, ризикује казне до 2.000 КМ

БАЊАЛУКА - С обзиром на то да је јул мјесец интензивног раста амброзије, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС позвало је физичка и правна лица да, уколико још нису, уклоне ову коровску биљку са својих парцела прије него што дођу инспектори и тако избјегну ризик од кажњавања.

У ресорном министарству наводе да ће се интензивне контроле спроводити у сарадњи са локалним пољопривредним инспекцијама, а у складу са одредбама Закона о пољопривредном земљишту и одлуком Владе о мјерама за сузбијање и уништавање амброзије.

- За неспровођење мјере за сузбијање и уништавање амброзије прописане су казне које износе за правно лице од 1.000 КМ до 2.000 КМ, за предузетника од 500 КМ до 1.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 500 КМ до 1.000 КМ и за физичко од 200 КМ до 500 КМ - навели су у Министарству пољопривреде.

Појашњавају да се сузбијање и уништавање амброзије може вршити примјеном агротехничких мјера, односно обрађивањем земљишта и његом усјева, затим механичких мјера као што су чупање, кошење и спаљивање биљака, те примјеном хемијских препарата.

Да уклоне амброзију, дужни су сви, од власника и корисника пољопривредног земљишта, шума, ловишта до власника грађевинских парцела и оних који управљају земљиштем уз пруге, водотокове или паркове.

У Министарства пољопривреде наглашавају да је, осим штете коју овај коров наноси у пољопривредној производњи, полен амброзије један од најјачих познатих алергена.

У Инспекторату РС наводе да ће инспектори до септембра контролисати уклањање амброзије, прије него што почне да цвјета.

- Према подацима за 2020. годину, републичка и општинска пољопривредна инспекција извршила је 258 контрола у овој области и наложила уништавање амброзије са површине од 286,21 хектар. У овим контролама издато је и 157 прекршајних налога у вриједности од 38.500 КМ - подсјетили су из Инспектората РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана