Ко је “заборавио” отровно уље у Инцелу?

mondo.ba
Ко је “заборавио” отровно уље у Инцелу?

Бањалука - Још 2016. године било је одлучено да отровно уље “пирален” које се недавно запалило у бањалучком “Инцелу” и замало изазвало еколошку катастрофу, буде уништено, али та одлука никад је није реализована.

Уље је на крају ''уништио'' случајно изазван пожар 9. марта ове године када су радници фирме која је купила објекат кренули да сјеку предмете, а дио отровног отпада завршио је у тлу испод “Инцела” и загадио земљиште, утврдили су надлежни органи. Ватрогасци су пожар угасили за сат времена вјероватно не знајући да су били изложени токсичним испарењима отровног уља.

Објекти старе енергане у кругу ''Инцела'' прије продаје приватној фирми ''Лукић инвест'' били су дио имовине предузећа ''Енерегтика д.о.о'' у стечају. Ово предузеће је по закону било дужно да уништи уље ''пирален'' прије продаје, чак је и донесена одлука о томе, 23. маја 2016. године.

Тада је на приједлог стечајне управнице Зоре Булатовић-Кременовић прихваћена понуда предузећа за промет и транспорт хемикалија и господарење отпадом ''Кемокоп'' из Модриче да трансформаторе у којима се налази ''пирален'' уништи за 21.420 КМ.

“Њихови представници су долазили у 'Енергетику' и видјели трансформаторе, и доставили своју понуду за уништење истих на износ од 21.420 КМ. Одбор повјерилаца прихвата информацију у вези збрињавања опасног отпада - пиралена и доноси одлуку да изврши његово уклањање кад се за то створе услови,'' стоји у записнику са 32. сједнице Одбора повјерилаца ''Енергетике''.

За постојање ''пиралена'' и потребу за прописним уклањањем овог уља знало је и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Управо министарство је ''Енергетици'' препоручило ''Кемокоп'', када су тражили мишљење о томе шта да учине са отровним отпадом.

У ''Кемокопу'' који има дозволу за сакупљање и привремено складиштење, или трајно збрињавање уља као што је ''пирален'', Монду су потврдили да је све остало само на понуди и да посао никад није реализован.

''Ми смо дали понуду, а они су нам рекли да ће нас контактирати када обезбједе финансијска средства, али то је било јако давно. Обишли смо локацију, прегледали те трансформаторе, а било је и нешто уља у бачвама. Дали смо понуду коју су они прихватили и речено је да ће нас обавијестити када прибаве средства да то реализујемо. То је уље са ПЦБ (полихлоровани бенифил) и збрињавање је доста скупо,'' рекли су нам у ''Кемокопу''.

Стечајна управница: ''Немам ја обавезу да рашчишћавам''

Стечајна управница “Енергетике” Зора Булатовић-Кременовић каже да је објекте ''продала у виђеном стању'' и да није имала обавезу ''да нешто рашчишћава''. Њену и одлуку Одбора повјерилаца ''Енергетике'' за уништење уља која није остварена, није хтјела да коментарише.

''Немам ја шта рећи осим да сам ја то продала, а он (купац) је то кренуо уништавати, сјећи и с тим ја немам ништа. То је било рушење, сјечење и остало.''

На питање “да ли сте знали за то уље и да ли сте донијели одлуку да га уклоните”, Булатовић-Кременовић одговара:

''То је било у трансформаторима, унутар објекта све. Не знам шта су они радили нити имам с тим икакве везе. То је унутра у елементима, они су сјекли јер то чисте. Продала сам, предала и завршила, има година дана. Продала сам то у пакету, немам ја обавезу да нешто рашчишћавам - продајем у виђеном стању. Купац дође, види, купи. Зна у какву је индустрију дошао и како поступати са опремом''.

Попис трансформатора и генератора ''Енергетика д.о.о'' урадила је у децембру 2015. године када је утврђено да су пуњени опасним материјама - ''канцерогеним уљем- пираленом'', а да нема одговарајуће документације о могућим опасностима приликом руковања опремом са опасним материјама.

Нешто касније, радећи допуну налаза електровјештачења објеката ''Енергетике'' вјештак, инжењер Бошко Ковачевић, утврдио је се “у Електро згради ИИ налази опрема која не може бити предмет продаје него предмет обавезног уништења од стране овлаштене институције. Ова опрема садржи канцерогено уље пирален чија је употреба забрањена а уништење подлијеже прописаној процедури”.

Закон у управљању отпадом у РС каже да су произвођачи, увозници, дистрибутери и продавци производа који утичу на пораст количине отпада одговорни за отпад који настаје усљед њихових активности.

“Произвођач производа од којег настаје отпад, односно произвођач отпада, претходни власник отпада, односно власник отпада сноси трошкове мјера управљања отпадом, те је финансијски одговоран за спровођење санацијских мјера због штете коју је проузроковао или би могао да је проузрокује отпад”, пише у закону.

Министарство екологије (не)зна за ''пирален'' у Инцелу?

Након сазнања да је у Инцелу горио ''пирален'' Мондо се обратио Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС гдје су одговорили да на њихову адресу није стигао допис из којег би могли да утврде да ли се на поменутој локацији налазе опасна уља и о каквим је материјама ријеч.

“Министарство такође, није издало еколошку дозволу за складиштење, третман или било коју активност постројења на локацији у којем се десила инцидентна ситуација, стога нисмо у могућности утврдити о каквим се уљима ради, као ни потврдити да је у питању ПИРАЛЕН, како ви наводите”.

Посјећамо, у документима о стечајном поступку ''Енергетика д.о.о у стечају'' је обавијестила министарство о проблему с пираленом и тражила мишљење, па им је министарство препоручило фирму која је овлаштена да уље санира.

Из Градске управе Бањалука сазнаје се да је након пожара еколошка инспекторка наложила да се изврше хитне мјере интервенције у погледу санације простора од отпадног уља и уклањање истог путем овлаштеног лица.

“Након овога је овлаштено лице извршило преглед објекта и утврдило да у објекту нема потребе за санацијом, јер нема видљивог загађења, као ни другом сличном интервенцијом уклањања уља, јер нема уља”, речено је у Градској управи Бањалука.

Касније су услиједиле додатне контроле у којима је, како је у петак објављено, Институт за заштиту и екологију РС утврдио да је земљиште у пословној зони “Инцел” загађено остацима уља пирален и другим тешким металима.

У Цивилној заштити РС је речено да су ризици од загађења приликом цурења уља (посебно “пиралена”) могући и да посљедице могу бити веома негативне

Прије 12 година, поред “Инцела”, између насеља Чесма и Медено поље пронађене су четири тоне прегорјелог уља, у рупи поред ријеке Врбање. Различите врсте искориштеног ''трафо-уља'' можете купити преко интернета од продаваца широм Босне и Херцеговине.

БиХ је потписник Штокхолмске конвенције која обавезује земље да материје попут штетних индустријских уља избаци из употребе, пронађе и очисти њихове старе залихе.

Нико у Српској данас не зна колико и гдје има остатака уља “пирален” или других врста индустријских уља која су тешки загађивачи животне средине.

Пирален: Канцероген можда, отрован сигурно

Пирален (ПЦБ - полихлоровани бифенил) је индустријско уље које се код нас највише користило за хлађење трансформатора. Забрањен је у Европи 2001. године (као и слични ПЦБ-и) због могућег канцерогеног мутагеног и тератогеног ефекта и од тада су замијењени другим уљима. Међународна агенција за истраживање рака, у оквиру Свјетске здравствене организације (СЗО), мјери канцерогени ризик различитих хемикалија и ПЦБ-ија и ставља их у групу 2 Б: вјероватно канцерогене за људе са “слабије установљеним” научним доказима. ПЦБ токсично утиче на здравље живих организама на различите начине. Акумулира се у организму или природи, а у ваздуху може да се пренесе на велике раздаљине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана