Клокић: Важно сачувати српску културу и традицију на Крфу

Срна
Клокић: Важно сачувати српску културу и традицију на Крфу

БАЊАЛУКА- Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић разговарао је данас са представницима крфског друштва грчко-српског пријатељства о важности тог друштва за очување српске културе, историје и традиције.

Клокић је нагласио да посјета Крфу за њега лично али и за сваког припадника српског народа представља својеврсно ходочашће, те истакао важност културе сјећања које гаји крфско друштво грчко-српског пријатељства.

Предсједник друштва Жељко Поповић упознао је Клокића о потребама очувања споменика "Гвозденом пуку" у Дасији, али и о важности постављања новог спомен-обиљежја у мјесту Аналипси, гдје је током Првог свјетског рата било српско војничко и цивилно гробље.

Он је Клокићу поклонио књигу "Крф, острво васкрсења Србије" коју је сам написао и која представља најпотпунији приказ боравка Срба ма Крфу у Првом свјетском рату, саопштено је из Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске.

Поповић је истакао велику заинтересованост грчког становништва на Крфу за учење српског језика, нарочито након што је пројекат учења прошле године покренуло Представништво Републике Српске у Грчкој.

Састанку су, у име Владе Републике Српске, присуствовали и министар породице, омладине и спорта Селма Чабрић, као и шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић и предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

У оквиру обиљежавања манифестације "Дани српства на Крфу", Клокић ће се током дана састати са градоначелником Крфа Меропи Идреу и предсједником Градске скупштине Димитрисом Металионисом.

Делегација из Републике Српске ће, након тога, присуствовати фудбалском турниру ветерана "Борца" из Бањалуке, "Црвене звезде" и "Керкире" са Крфа, а посјетиће и крфски фестивал хране и пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана