Клокић: Повећан интерес за улагања у енергетику у Српској и БиХ

Срна
Foto: Фејсбук

БАЊАЛУКА- Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је примјетно повећан интерес за улагање у енергетику у Српској и БиХ, посебно соларне електране и друге обновљиве изворе енергије.

Клокић је рекао и да једна њемачка компанија планира да инвестира у Прњавор 50 милиона евра и да запосли 800 радника, те да је планирано да у априлу Влада Републике Српске, представници те компаније и града потпишу меморандум о разумијевању којим би биле дефинисане међусобне обавезе.

Он је истакао да би приступање иницијативи "Отворени Балкан" требало размотрити на нивоу БиХ јер су велики бенефити за земље чланице и изразио наду да ће политичари у Сарајеву имати слуха да БиХ постане дио овог регионалног пројекта.

"Иницијатива `Отворени Балкан` сигурно доноси бржи проток робе и људи, што треба да омогући лакши развој економија. Чињеница је да је повећан спољнотрговински обим између земаља чланица и природно је да БиХ буде дио ове регионалне иницијативе", рекао је Клокић за РТРС.

Он је додао да је планирано одржавање конференције Јадранско-јонске иницијативе на којој би Република Српска била представљена на међународном плану.

Клокић је рекао да се у наредном периоду може очекивати успостављање министарских конференција у оквиру механизма координације и истакао да Република Српска спремно чека тај процес.

"Настојаћемо да припремимо акциони план за рјешавање 14 кључних приоритета и осам услова које је дала Европска комисија након додјеле статуса кандидата", нагласио је Клокић.

Он је напоменуо да европски пут БиХ не зависи само од Републике Српске, већ и од других нивоа власти, те истакао да ће Српска и даље извршавати све своје обавезе.

Клокић је рекао да Република Српска у континуитету трпи притиске све ове године, те да су се међународни притисци одразили и на стотину дана рада Владе Српске.

Он је навео да су притисци раније вршени наметањем одлука високих представника, а данас се то ради путем Уставног суда БиХ у којем и даље сједе три странца иако је у 14 приоритета за БиХ у вези са придруживањем ЕУ наведено да то треба мијењати.

Када је ријеч о раду представништава Српске у иностранству, Клокић је навео да је почетком јануара именован тим који треба да анализира њихов рад.

"Обавили смо разговор са свим шефовима представништава, тражили више информација како бисмо могли информисати Владу Српске о свим њиховим активностима и на сљедећој сједници Владе ћемо упозанати колеге шта је потребно да се унаприједи њихов рад", рекао је Клокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана