Клиника за дјечије болести УКЦ-а Бањалука добила четири инкубатора

Агенције
Клиника за дјечије болести УКЦ-а Бањалука добила четири инкубатора

Бањалука - Клиника за дјечије болести Универзитетско - клиничког центра Бањалука добила је четири инкубатора од којих су два донација предсједника Републике Српске Милорада Додика, док је набавку преостала два финансирала ова здравствена установа, преносе агенције.

- Осим ова четири инкубатора уз претходна два, која су донирали Фонд Б92 и компанија M:tel, очекујемо долазак још једног инкубатора и на тај начин би Клиника за дјечије болести била у потпуности опремљена најсавременијим опремом - рекла је директор за медицинске послове конзервативних грана Звездана Рајковача.

Она је на конференцији за новинаре у Клиничком центру Бањалука рекла да се у оквиру акције “Битка за бебе” очекује набавка још два мобилна инкубатора, неопходна за транспорт беба са Одјељења гинекологије на Одјељење педијатрије.

Начелник Клинике за дјечије болести Стојислав Коњевић истакао је да ће са седам нових инкубатора Одјељење неонатолошке патологије бити у потпуности опремљено најсавременијом опремом за збрињавање пријевремено рођене дјеце, као и терминске новорођенчади који захтјевају третман у инкубатору.

- Инкубатори су најсавременији са свим могућим техничким карактеристикама који задовољавају свјетске стандарде и ниво пружања услуга у неонаталном периоду је већ на завидном нивоу - рекао је Коњевић и додао да је неонатологија у Клиници за дјечије болести у посљедњих неколико година напредовала.

Према ријечима Коњевића, реална вриједност једног новог инкубатора је 50.000 КМ.

- Клиника за дјечије болести располаже са укупно 25 функционалних инкубатора од којих је 18 нових - рекао је Коњевић и додао да је Клиника наредних десет година мирна када је ријеч о инкубаторима.

Коњевић је рекао да је за око 500 беба у Српској годишње потребна помоћ инкубатора.

Шеф Одјељеља патолошке неонатологије Љиљана Соломон истакла је да нови, модерни инкубатори значе много захваливши се предсједнику Републике Српске Милораду Додику, свим донаторима и свим људима добре воље.

- Уз модернију опрему и свакако кадар имамо јако добре резултате. Тренутно имамо дјете од 580 грама које има велику шансу да буде јако добро и да преживи - рекла је Соломон.

Она је рекла да су годишње на 10.000 рођених беба у Српској осам до десет одсто пријевремено рођене.

Од пријевремено рођене дјеце њих пет одсто је тежине испод 1,5 килограма и њима је потребан боравак од минимално мјесец дана у инкубатору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана