Кличковић: Неће бити тешко доказивати узнемиравање на раду

Срна
Кличковић: Неће бити тешко доказивати узнемиравање на раду

ДОБОЈ - Нацрт закона о заштити од узнемиравања на раду има за циљ да дефинише шта је то узнемиравање на раду и како се заштити од тих појава које се манифестују у више облика, изјавио је начелник Одјељења за рад, запошљавање, другостепене инспекцијске послове рада у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Рајко Кличковић.

Кличковић је навео да неће бити тешко доказивати узнемиравање на раду с обзиром на то да нови закон таксативно наводи све појавне облике и радње.

“Терет доказивања је искључиво на послодавцу. Међутим терет доказивања да је било узнемиравања другог облика радника према раднику мораће се доказивати у поступку пред послодавцем и другим надлежним органом”, рекао је новинарима Кличковић, прије почетка јавне расправе о нацрту овог закона која се данас одржава у Добоју.

Кличковић је навео да је некада врло тешко направити јасну разлику и тумачење између радних налога, субординације у процесу рада и самог извршења радних задатака, те оцијенио да нови закон може да обезбиједи довољну заштиту од узнемиравања на раду у односу радника према послодавцу, послодавца према радника и међу самим радницима.

Према његовим ријечима, узнемиравање на раду закон третира као прекршај, мада поједини случајеви могу добити и теже квалификације.

Он је навео да је садржај новог закона, који је током расправе у Народној скупштини Српске добио врло коректне приједлоге за његову корекцију, већ доступан на сајту Народне скупштине Републике Српске и ресорног министарства.

Руководилац Одсјека за нормативно-аналитичке послове у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Милорад Митровић појашњава да узнемиравање на раду могу бити све мјере и радње предузете с циљем угрожавања достојанства радника.

“За постојање одговорности насилника на раду потребно је да, поред основа, има и услов одговорности. Мора постојати намјера која се најчешће дефинише као намјера да су радње предузете с циљем узнемиравања радника”, рекао је Митровић.

Он је навео да су се законом настојали набројати сви механизми заштите код послодавца и Агенције за мирно рјешавање радних спорова и судску заштиту, са јасним роковима.

“Закон се спроводи код послодавца. Поступак је хитан и затворен за јавност. Што се тиче судске заштите, има карактер радног спора што ће допринијети да се радници више оснаже да покрену механизам заштите”, изјавио је Митровић.

Секретар Савеза синдиката Републике Српске за регију Добој Зоран Ђедовић каже да је приликом израде нацрта закона владала позитивна клима између Владе Српске, послодаваца и правног тима овог синдиката, али је изразио забринутост за примјену закона у пракси и његову контролу од надлежних служби.

“Каква је перспектива радника у колективу ако он мора доказивати да је узнемираван. Радници се жале синдикату, ми се жалимо на инспекторе, инспекторат се жали на законодавца. Законодавац изнад себе има Владу или политику”, рекао је Ђедовић.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници одржаној 11. фебруара донијела закључак у вези са упућивањем Нацрта закона о заштити од узнемиравања на раду у јавну расправу, која ће бити проведена до 16. марта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана