Клековача ће бити најрепрезентативнији туристички центар

Марина Чигоја, Фото: Ф. Шурлан
Клековача ће бити најрепрезентативнији туристички центар

Бањалука - Туристички центар "Клековача" код Дринића, чија ће изградња бити завршена за 12 година, биће један од најрепрезентативнијих туристичких центара овог дијела Европе.

Рекао је то у петак предсједник РС Милорад Додик послије презентације на којој су инвеститори представили активности на реализацији пројекта Туристички центар "Клековача".

У идућих 12 година у овај туристички центар требало би да буде уложено 338 милиона евра.

Додик је рекао да је овај импозантан пројекат један од најважнијих за Српску, те да он сада улази у фазу реализације.

- Инвеститор, који жели да на планини Клековачи изгради туристички центар, до сада је уложио у пројектну документацију више од 2,5 милиона евра, што говори о озбиљности и напорима да се осмисли велики пројекат који представља изазов и за инвеститоре и за РС - истакао је Додик.

Он је нагласио да је Српска од почетка пружила несумњиву подршку овом пројекту.

- Та подршка је данас још већа, јер су студија оправданости и презентација коју смо видјели показали да је инвеститор опредијељен да гради овакав комплекс - истакао је Додик.

Он је рекао да је на Клековачи инвеститор већ откупио дио земљишта и додао да је потребно градити комуникацијске и друге логистичке услове.

- Инвеститор је добио концесију за истраживање и експлоатацију воде, а РС ће у свом просторном плану планирати да до Клековаче доведе комуникацију која ће омогућити да се на најбржи и најсигурнији начин тамо стигне - рекао је Додик.

Министар трговине и туризма РС Бакир Aјановић рекао је да ће Туристички центар "Клековача" код Дринића бити најважнији пројекат за туризам Српске.

- Изградња центра трајаће 12 година, биће отворена нова радна мјеста, а биће заступљене и најмодерније свјетске технологије у заштити животне средине - рекао је Aјановић и додао да ће овај центар, осим скијалишта, пружити могућност и за љетни туризам.
Власник "Малер групе", која је један од инвеститора, Герхард Малер рекао је да ће овај пројекат, на којем раде већ двије године, сада и конкретно бити покренут.

- Велика нам је част што можемо инвестирати у БиХ и надам се да ћемо ускоро започети и са радовима на овом пројекту - додао је Малер.

Члан Међународне скијашке федерације и Хрватског скијашког савеза Рено Флајс рекао је да овај пројекат не само да пружа врхунску туристичку, него и спортску понуду за све врсте скијања, на којем ће моћи да се одржавају такмичења за све дисциплине.

Он је нагласио да ће и повезаност са аутопутем и аеродромима који су у близини још више отворити врата овом пројекту.

Влада РС дала је сагласност на закључивање оквирног споразума о развоју и изградњи ски-центра на подручју планине Клековаче у вриједности 338 милиона евра. 

Сагласност је дата на закључивање оквирног споразума између Владе Српске и међународне пословне групације "Aлпин алианз пројектент винклунгс ГмбХ", бањалучког предузећа "ГБ инвест" и фирме "Лома" из Петровца.

Изградња

У првој фази изградње Туристичког центра Клековача, која је вриједна 218 милиона евра, планирана је, између осталог, изградња двије жичаре и четири ски-лифта. Центар ће располагати ски-стазама дужине око 19 километара, полигоном за бордере и великим полазним платоом. На платоу ће се налазити и мјеста за одмор и забаву на отвореном током цијеле године.

У другој и трећој фази биће изграђено још седам жичара и ски-лифтова. Завршетком треће фазе, скијалишта ТЦ "Клековача" имаће 47 стаза укупне дужине 66,5 километра. У функцији ће бити 17 жичара и ски-лифтова, а капацитет превоза биће 10.000 скијаша истовремено. Планирано је да се, у фазама, изгради хотелски комплекс са десет хотела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана