Киша побрала љековито биље

Јана Кезић
Киша побрала љековито биље

БАЊАЛУКА - Киша која константно пада знатно је одгодила брање љековитог биља, а поједине врсте су потпуно уништене, због чега продавци кажу да је у посљедњих десет година ово једна од најлошијих сезона те да ће се то сигурно одразити на цијене.

Сезона брања љековитог биља почиње са првим вјесником прољећа, а након тога током читавог љета трају бербе па све до почетка јесени. У септембру и октобру берба се приводи крају. Процес сушења биља траје од четири дана до мјесец, у зависности од тога која биљка је у питању.

Немања Пелагић из љековитог биља "Пелагић" из Бањалуке каже да је због временских непогода и падавина веома тешко доћи до љековитог биља.

- Не можемо стићи да оберемо биље због кише и превелике влаге која лоше утиче на квалитет - рекао је Пелагић.

Истакао је да се свим силама труде да поберу оно што је процвјетало и што је доброг квалитета.

- Убрали смо неке врсте биљака, попут траве иве којој не смета оволика влага, али има и врста које су дефинитивно пропале и које ће бити врло тешко наћи. Самим тим под знаком питања је и колике ће бити цијене након ове прољећне ревизије - казао је Пелагић.

Исту муку муче како каже и други произвођачи, са којима су у добрим односима и са којима се редовно чују.

- Превелике падавине су изазвале катастрофу и надамо се да ће у наредном периоду доћи љепше вријеме, јер само сунце може побољшати ситуацију. У посљедњој деценији ово је једна од најлошијих година - рекао је Пелагић.

Потражња је, како истиче, иста као и лани, јер се људи окрећу народној медицини и купују чајеве у зависности од здравствених тегоба.

- Доста их сада тражи и оне биљке које не можемо да скупимо, али расту у овом периоду - казао је Пелагић.

Да се ништа не може брати потврдио је и власник фирме "Смрчак" из Зворника Миладин Мијатовић.

- Неке листове смо побрали, али ако се вријеме не поправи биће проблем - рекао је Мијатовић.

Додао је да је фирма прије свега извозно оријентисана.

Наше производе извозимо у Швајцарку, Њемачку, Француску, Шведску, Данску, Финску, Холандију, Шпанију, Аустрију и друге - рекао је Мијатовић додавши да тренутно продају залихе те да се због кризе у Европи тражи углавном јефтинија роба.

Правила

У народној медицини се љековите биљке користе још од давнина, а кроз историју су доказани многобројни позитивни учинци на здравље.

Упућени кажу да приликом коришћења љековитог биља треба поштовати нека општа правила. Једно од њих је да никада не треба одједном узимати веће количине лековитог биља, јер тада може више да штети него да користи. Осим тога при првом узимању одређене биљке треба почети са малом количином да би била испитана алергијска реакција организма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана