Кинези добровољно у изолацији након повратка у БиХ

Анита Јанковић Речевић
Кинези добровољно у изолацији након повратка у БиХ

БАЊАЛУКА - Кинески држављани који бораве и раде у БиХ, а тренутно се налазе у Кини, добровољно су предложили да након повратка у нашу земљу буду у изолацији 15 дана и пажљиво прате своје здравствено стање, а све са циљем да би ублажили забринутост домаћег становништва.

Саопштено је то јуче из Амбасаде Народне Републике Кине у БиХ, која је изразила спремност да сарађује са властима у БиХ у вези са новим коронавирусом, који је до сада однио више од 100 живота, док је број заражених премашио 4.500.

- У БиХ тренутно није пронађен ниједан потврђен нити сумњиви случај упале плућа проузроковане новим коронавирусом, али наша амбасада је спремна да одржава комуникацију и сарађује са властима у БиХ када је ријеч о том питању - наведено је у саопштењу кинеске амбасаде. Истакли су да су од избијања упале плућа узроковане коронавирусом власти у Кини придале велики значај том случају.

- Предсједник Кине Си Ђинпинг је дао важна упутства за предузимање одлучних мјера за сузбијање епидемије, а кинеска влада је предузела ефикасне и научне мјере за спречавање и контролу. Ми смо одлучни и увјерени да ћемо успјешно контролисати епидемију и сузбити ширење вируса – додато је се у саопштењу. Навели су да су отвореним, транспарентним и врло одговорним односом према глобалном здрављу и безбједности кинеске институције одмах обавијестиле Свјетску здравствену организацију, релевантне државе и регије Хонгконга, Макаоа и Тајвана о информацијама о стању епидемије те у најкраћем року подијелиле гене новог коронавируса.

Кинески држављанин који ради у Сарајеву, а на којег је “Глас Српске” упутила Амбасада Кине у БиХ Шу Шаошин каже да се у Кини тренутно налази око 150 кинеских држављана који имају радну дозволу у БиХ, али да нико од њих није у Вухану, епицентру смртоносног вируса.

- Дио њих ће се вратити у БиХ у наредне двије до три седмице и по повратку ће петнаестак дана бити у својим домовима, неће излазити ван и пратиће своје здравствено стање. То је свако од њих лично изјавио и немогуће је гарантовати да неће напуштати домове, али с обзиром на то да су то добровољно изјавили, тако ће сигурно и бити. Иницијативу су предузели да би покушали да ублаже забринутост међу људима у БиХ - рекао је Шу Шаошин. Навео је да ће сви они по уласку у БиХ бити подвргнути здравственом прегледу од стране надлежних у БиХ, додавши да највише држављана Кине, који су отпутовали у матичну земљу, ради на тржници Аризона код Брчког.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да Институт за јавно здравство свакодневно прати дешавања у Кини, истакавши да Српска нема директне авио-линије са Кином те да је вјероватноћа уноса вируса у Републику тренутно ниска, али се не може искључити.

- Према досадашњим информацијама, вирус није високозаразан, односно може се пренијети са човјека на човјека код продуженог блиског контакта. Није заразан попут грипа и број умрлих у свијету од тренутно потврђених случајева је 2,5 одсто - рекли су у Министарству здравља.

Поводом тренутне епидемиолошке ситуације у вези са коронавирусом Институт за јавно здравство РС данас ће одржати конференцију за новинаре, а група од 29 кинеских туриста која је у недјељу стигла у БиХ и изазвала праву пометњу, јуче је отпутовала у Србију.

Мјерење температуре

Бањалучанин Владимир Каралић, који живи и ради у кинеском граду Ђингзо у регији Хубеи гдје се појавио смртоносни вирус, каже да су мјере опреза у Кини подигнуте на највиши могући ниво.

- Колико је ситуација озбиљна говори и то да се мјерење тјелесне температуре сада организује и у маркетима - рекао је Каралић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана