Килограм кафе скупљи за двије КМ

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА, ГРАДИШКА - Свјетско тржиште кафе је у посљедњих пар мјесеци нестабилно, а све ово утиче на цијене, које су скочиле за десет одсто.

Да је дошло до поскупљење свједоче и цијене на полицама које грађани нису могли да не примијете, јер сада видимо да килограм кафе кошта око 18 КМ, док је прије неколико дана износио 16 КМ.

Момчило Бањац, директор компаније "Минеа" из Градишке, истиче да је тренутно тржиште крајње непредвидиво.

"Трудимо се да останемо на истој цијени на којој смо тренутно и да грађанима останемо повољни", казао је Бањац.

Како каже, ситуација је таква да тренутно не могу предвидјети како ће се цијене даље кретати.

"Тржиште је стварно нестабилно, иако је цијена прије била у паду, сада видимо да она иде горе, не знамо како ће даље", каже Бањац.

Да је кафа поскупјела, потврдио је Дарио Бркић из фирме "Fabrika Coffee".

"Посљедња цијена кафе коју смо набавили била је виша за десет одсто", казао је Бркић. С тим у вези истиче да ово није необично за овај период године, а како каже, цијене се можда устабиле како улазимо у нову годину.

Исто потврђују из компаније "Еуровип" д.о.о. Читлук, гдје истичу да је уназад мјесец и по дана дошло до поскупљења.

"С почетком децембра већ су прерађивачи почели да дижу цијене због кретања на свјетском тржишту", казали су из ове компаније.

Према њиховим ријечима, дуго су покушавали да задрже исту цијену своје кафе, али, како каже, на крају су били приморани да поскупе.

"Цијене су поскупјеле за десет одсто и на то смо били приморани", наводе они.

Како додају, примјетна је нестабилност тржишта, али они сами не могу утицати на то.

"Тешко је сада дати неку прогнозу", истичу они и додају да су дошли до момената када су морали поскупљење пребацити на крајњег потрошача јер нису могли више да трпе.

Недељка Илић, извршна директорица Удружења грађана "Оаза" Требиње, казала је да су одређена поскупљења оправдана због самог тржишта, али опет поставља питање зашто се не прати тржиште када цијена на њему падне.

"Очекивано је ако цијена скочи на свјетском тржишту да ће поскупјети и наши домаћи произвођачи, али проблем настане када цијена опадне, а наша цијена остане иста", казала је Илићева.

Према њеним ријечима, поменута поскупљења на крају, нажалост, падају на потрошача, а како истиче, сви смо ми заправо потрошачи.

"Нико не гледа крајњег потрошача и социјално-економску ситуацију у којој се он налази", наглашава она.

Како додаје, ако ће произвођачи кафе пратити свјетско тржиште, које је свакако непредвидиво, треба да се прати у оба правца, а не треба да иде на штету крајњег потрошача, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана