Керовић: Циљ је да до краја године мајевички сир зарац добије заштићену ознаку

Срна
Керовић: Циљ је да до краја године мајевички сир зарац добије заштићену ознаку

ЛОПАРЕ - Лопарски произвођачи зарца и сира ће, у сарадњи са Агенцијом за безбједност хране БиХ, радити на заштити географског поријекла мајевичког сира и зарца, а то ће бити добра шанса за локалне пољопривреднике да повећају своју производњу, рекао је Срни начелник Одјељења за привреду у Лопарама Жељко Керовић.

"Циљ нам је да до краја године произвођачи зарца са овог подручја добију званично заштићену ознаку, односно ознаку географског поријекла. На тај начин ће локални произвођачи зарца моћи да заштите своје производе од сира, као јединствене за ово географско подручје", навео је он.

Керовић је рекао да ће настојати да кроз овај процес добију заштиту географског поријекла, што ће бити препознатљиво за ову локалну заједницу. Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Бијељина Жељко Видић рекао је раније на састанку са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарацем да је представљање производа 12 општина на подручју ове регије - сјевероисточног дијела Републике Српске важан посао у Комори, те да зарац и семберски купус најраније имају шансу за брендирање, најдаље до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана