Казне за илегалну коцку тешке 459.300 КМ

Данијела Бајић
Казне за илегалну коцку тешке 459.300 КМ

БАЊАЛУКА - Инспектори Републичке управе за игре на срећу су за десет мјесеци ове године изрекли казне тешке 459.300 КМ због приређивања илегалног коцкања, што је чак четири пута више у односу на лани и шест пута више него 2017. године.

Разлог томе је, како су навели у Републичкој управи за игре на срећу, нови Закон о играма на срећу који је ступио на снагу у марту ове године, а којим су прописане веће казне у односу на претходни. 

Према подацима Републичке управе за игре на срећу током ове године највише илегалног приређивања откривено је у Бањалуци, а слиједе Бијељина, Зворник, Модрича, Приједор и Градишка.

- Најчешћи разлог издавања прекршајног налога је приређивање игара без одобрења путем аутомата, те кладионичке и електронске игре на срећу - казали су у овој  управи.

Захваљујући низу мјера, које спроводи ова управа, али и новом закону којим су прописане ригорозније казне буџетски приходи по основу накнада за приређивање игара на срећу расту из године у годину.

- Од јануара до октобра ове године приход од накнада за приређивање игара на срећу износио је 32,23 милиона КМ, што је за 44,2 одсто више у односу на исти период лани - казали су у овој управи. 

Додали су да инспектори Републичке управе за игре на срећу у сарадњи са инспекторима Пореске управе РС широм Српске спроводе успјешну акцију у циљу контроле евидентирања, пријаве и плаћања накнада од игара на срећу, као и појачане контроле усмјерене на откривање и санкционисање нелегалног приређивања електронских игара на срећу.

Најавили су да ће инспектори и у наредним периоду, како у сарадњи са Пореском управом, тако и у оквиру својих редовних активности, континуирано вршити инспекцијске надзоре са задатком сузбијања сиве економије и откривања прекршаја из области игара на срећу. 

Према ријечима економисте Зорана Павловића очигледно је да се, због ситуације у којој се друштво налази, све више људи окреће играма на срећу.

Додао је да га не чуди то што број изречених казни за илегално коцкање већи у односу на ранији период, јер, осим што су казне веће, људи су и све вјештији са софтверима и налазе нове начине да дођу до новца илегалним путем. 

-  То је нешто што се дешава у цијелом свијету, не само код нас. Зато би инспекторе требало додатно обучити како би се могли ухватити у коштац са илегалном коцком путем софтвера - рекао је Павловић.
 

КАЗНЕ

Новим Законом о играма на срећу, који је на снази од марта 2019. године, прописане казне за правно лице када је у питању нелегално приређивање игара на срећу крећу се од 20.000 КМ до 50.000 КМ, док је претходним прописима висина казни износила од 10.000 КМ до 30.000 КМ.

За одговорно лице у правном лицу казне се сада крећу од 5.000 КМ до 10.000 КМ, док су раније износиле од 2.000 КМ до 6.000 КМ, колико износе и казне за физичко лице, које се нису мијењале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана