Каран: Оснивање Средње школе МУП-а допринијеће квалитетнијем обављању послова

Srna
Foto: Sputnik

БАЊАЛУКА- Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да ће се у складу са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, који се разматра у Народној скупштини по хитном поступку, створити законски оквир и уредити питања неопходна за обављање средњошколског образовања и васпитања у оквиру Средње школе унутрашњих послова при ресорном министарству.

Образлажући овај акт у Народној скупштини, Каран је истакао да оснивање Средње школе унутрашњих послова омогућава да Министарство двогодишњим средњошколским образовањем образује кадар за рад у њему и то на начин да, кроз уско специјализовано полицијско образовање, допринесе квалитетнијем обављању послова полицијског службеника.

"Оснивање Средње школе унутрашњих послова и организовање интернатског полицијског образовања у двогодишњем школовању, допринијеће квалитету полицијског образовања, како кроз квалитет стеченог знања и вјештина, тако и усвајањем одговарајућег вриједносног система. Прије свега, ученицима ће бити омогућено да, осим теоријског дијела наставе, усвајају и унапређују знања и вјештине кроз практичну наставу, коју обезбјеђује Министарство", рекао је Каран.

Он је додатно прецизирао да ће институционализација полицијског школства дугорочно допринијети професионализацији полиције, као и цјелокупном образовном систему Српске, увођењем новог стручног занимања полицајац-техничар за полицијске послове.

Каран је истакао да ће се оснивањем Средње школе унутрашњих послова постојећи систем полицијског школства унутар Министарства додатно оснажити, а све да би се створила садржајнија база за касније сврсисходније и компетентније обуке и стручно усавршавање тако образованих полицијских службеника који имају једну ширу базу основних знања и компетенција за рад на пословима и задацима полицијског службеника.

Он је додао да ће свршени средњошколци имати прилику да наставе школовање на високообразовним установама на којима ће стећи звања за које Министарство унутрашњих послова /МУП/ Српске има потребе.

Каран је рекао да ће већи број полицијских службеника остварити право на пензију, те ће у просјеку, у наредних пет година, укључујући и текућу, службу годишње напуштати до 200 полицијаца, а тренд из претходног периода указује на то да се овај просјек може само увећати наредних година.

"У складу с тим, у наредних пет година у пензију ће отићи око 2.000 полицајаца", упозорио је Каран.

Он је нагласио да ће се образовањем кадра у Средњој школи унутрашњих послова обезбиједити и потребан број полицијских службеника за попуњавање упражњених радних мјеста у Министарству.

Он је навео да МУП-у у овом тренутку недостаје 680 полицијских службеника, те да се на том плану активно ради на попуни, а о чему говори и усвајање наведеног акта.

"До сада смо у вези са Средњом школом унутрашњих послова анкетирали 2.800 ђака других разреда средњих школа и њих 500 је исказало интересовање за упис. Овом школом унаприједиће се знање и степен психофизичких способности полицајаца, те ће се формирати нови полицијски идентитет и ојачати интегритет будућих полицајаца", рекао је Каран.

Он је закључио да је у поступку израде текста Приједлога закона ово министарство обавило консултације са Министарством просвјете и културе, Републичким педагошким заводом, Министарством финансија, Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарством привреде и предузетништва и Републичким секретаријатом за законодавство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана