Канцеларија за ревизију БиХ: Мишљење с резервом за извршење буџета институција БиХ за прошлу годину

Срна
Канцеларија за ревизију БиХ: Мишљење с резервом за извршење буџета институција БиХ за прошлу годину

САРАЈЕВО - Канцеларија за ревизију институција БиХ спровела је ревизију извршења буџета институција БиХ за прошлу годину, те исказала мишљење с резервом уз скретање пажње како на финансијски извјештај, тако и на усклађеност активности, финансијских трансакција и информација са законима и другим прописима.

Основ за изражавање мишљења с резервом на финансијски извјештај је нереално исказана позиција сталних средстава у билансу стања, због изостанка евидентирања одређених сталних средстава /некретнина/ и неријешеног статуса имовине БиХ, саопштено је из Канцеларије за ревизију.

“Упркос јасно Законом дефинисаним процедурама и роковима, Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину није усвојен правовремено, већ тек по истеку фискалне године, а финансирање институција БиХ и сервисирање међународних обавеза је вршено током цијеле године на основу одлука Савјета министара о привременом финансирању”, истичу из Канцеларије.

У саопштењу се појашњава да је ово био основ за изражавање мишљења с резервом на усклађеност активности, финансијских трансакција и информација са законима и другим прописима.

Из Канцеларије за ревизију наводе да се извјештајем настојао сагледати цјелокупан систем планирања, усвајања и извршења буџета као и значајнији процеси у непосредној вези с планирањем и извршењем буџета институција БиХ за прошлу годину.

“Ревизијом је обухваћена и имплементација препорука датих у Извјештају за 2018. годину када су дате укупно 53 препоруке, од којих је шест у потпуности реализовано, 17 дјеломично, 29 препорука није реализовано, док за једну препоруку није било могуће дати оцјену реализације”, наглашава се у саопштењу.

Извјештај о ревизији извршења буџета институција БиХ представља консолидовани – збирни извјештај свих буџетских корисника и даје укупну слику буџетске потрошње на нивоу институција БиХ.

У том смислу извјештај о извршењу буџета институција БиХ који је ревидиран представља заједничку одговорност буџетских корисника, Министарства финансија и трезора у Савјету министара и Савјета министара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана