Кајмаковић: Одговорни послодавци вјерују мјерама власти

Срна
Кајмаковић: Одговорни послодавци вјерују мјерама власти

БИЈЕЉИНА - У бијељинској регији је епидемија вируса корона довела до отпуштања 145 радника, што је скоро минорно у односу на број запослених и показује да одговорни послодавци вјерују мјерама власти Републике Српске, изјавио је Срни руководилац филијале Завода за запошљавање Републике Српске у Бијељини Синиша Кајмаковић.

“Ово је огледало озбиљности рада институција власти, Владе и Кризног штаба, првенствено што немамо ескалацију епидемије у смислу броја обољелих и смртности, али и што због мјера које се већ проводе послодавци ипак нису масовно давали отказе својим запосленим, како видимо да се дешава у свијету”, рекао је Кајмаковић.

Он каже да је најбољи параметар добро урађеног посла повјерење, одговорност, савјесност, солидарност и озбиљност послодаваца у Српској и вјера послодаваца у мјере које је Влада обећала и које су почеле да се примјењују.

“Гријеше послодавци који дијеле отказе, јер се експлицитно замјере одредбама Владе која је најавила да ће они који буду трпељиви и разумни и нађу начин да премосте ово тешко вријеме, а да не дају отказе радницима, добити читав сет бенефита који је већ почео да се примјењује”, истиче Кајмаковић.

Он наводи да су неки од бенефита преузимање плаћања доприноса на личне дохотке у марту и априлу, одлагање плаћања ПДВ и пореза на добит, као и кредитних ануитета.

Кајмаковић истиче да не могу очекивати бенефите привредници који су отпустили раднике, поготово масовно, наводећи да је то јасна порука власти Републике Српске.

“Држава је ту, прије свега, да заштити раднике и њихову егзистенцију, као и личну потрошњу, које нема уколико нема плате, а лична потрошња генерише обнову друштва”, додао је он.

Кајмаковић је прецизирао да је, од увођења ванредне ситуације због епидемије вируса корона 16. марта до данас, отказе добило 105 радника у Бијељини, 32 у Лопарама и осам у Угљевику, а ријеч је о онима који остварују право на новчану накнаду преко Завода за запошљавање.

Он је навео као крајње лош примјер у Лопарама, гдје је фирма отпустила више од 70 запослених, а као јако добар примјер - привредника у Угљевику који је свим радницима продужио уговоре иако су истекли у марту.

Кајмаковић је рекао да радници који су добили отказ од послодавца имају право на новчану накнаду преко Завода за запошљавање, у износу од 416 до 800 КМ, при чему године стажа условљавају дужину исплате, а висина претходних личних примања висину новчане накнаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана