Јурцање друмовима однијело 20 живота

Милијана Латиновић
Јурцање друмовима однијело 20 живота

БАЊАЛУКА - Црни биланс на путевима у Републици Српској настављен је и у овој години, што потврђује податак да је у прва четири мјесеца у саобраћајним несрећама погинуло 20 лица, што је за двоје више у односу на исти период лани, а непрописна и неприлагођена брзина однијела је највише живота.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, од јануара до краја априла ове године у Српској је забиљежено 20 саобраћајки са смртним исходом. Осим тога, навели су, тешко је повријеђено 127 лица, што је за двоје више него у истом периоду прошле године.

- Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода су биле неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, и то у 15,8 одсто саобраћајки, затим недржање одстојања, вожња уназад, првенство пролаза и страна кретања - навели су у МУП-у.

Истичу да се, с обзиром на мјесто догађања, највише саобраћајки догодило у улицама у насељу, чак 40,2 одсто, док је на магистралном путу забиљежено 34,8 одсто несрећа од укупног броја, а 8,3 одсто на регионалним путевима.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Младен Петровић рекао је за “Глас Српске” да је неприлагођена брзина главни узрок саобраћајних несрећа, због чега Агенција спроводи бројне превентивне акције.

- Широм Српске поставља се све више радара који контролишу брзину, осим тога ту су и пресретачи на путевима како би смањили брзину и утицали на боље поштовање саобраћајних знакова. С обзиром на двије године пандемије када су и кретања била ограничена, ова година је доста више оптерећена што се тиче саобраћаја - рекао је Петровић. Истакао је да се број погинулих у саобраћају смањује посматрано у десетогодишњем периоду, на шта највише утичу репресивне мјере.

Он је додао да очекује да се оне у будућности смањују, а да се акценат стави на едукацију.

- Гдје год се дешавају чешће несреће са смртним исходом, уколико је узрок прекорачење брзине, те дионице се углавном покривају стационарним радарима - рекао је Петровић.

Нагласио је да су већ реализовали кампање у вези са везивањем појаса и смањењем брзине, која још траје, а прије неколико дана у Добоју су започели и кампању “Опрезни пазе на пружне прелазе”.

- Осим тога, реализујемо веома занимљив пројекат под слоганом “Кад се живот преокрене” гдје повријеђени у саобраћајним незгодама едукују средњошколце - казао је Петровић.

Казне

Законом који је ступио на снагу 15. фебруара 2017. године прописане су високе новчане казне за поједине прекршаје. Тако је казна за изазивање саобраћајне несреће од 1.000 до 5.000 КМ, за вожњу са више од 1,5 промила алкохола у крви од 400 до 1.000, а исто толико и за превоз дјетета млађег од 12 година на мјесту сувозача и за кретање брзином већом за 30 километара на сат од дозвољене. Међу папреним казнама је и она за невезивање појаса током вожње, а сви који прекрше ову одредбу платиће од 100 до 300 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана