Jујић: Циљ посјетити све локалне заједнице у Српској

Срна
Jујић: Циљ посјетити све локалне заједнице у Српској

БАЊАЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић разговарала је данас са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем и истакла да јој је циљ да са сарадницима посјети све јединице локалне самоуправе у Српској.

 “Кренула сам са Козарском Дубицом, данас сам у Бањалуци, захваљујем градоначелнику на издвојеном времену. Наш разговор је обухватио разне теме, дотакли смо се различитих проблема”, рекла је Јујићева новинарима.

Она је истакла да је Министарство којем је на челу имало и до сада добру сарадњу са Градском управом Бањалуке и да ће она бити настављена.

Градоначелник Бањалуке изјавио је да су ванредна ситуација и ванредно стање због вируса корона у протеклим мјесецима показали потребу за усклађивањем законодавства са праксом.

“У свим законима, почевши од Закона о локалној самоуправи и о службеницима, па до закона који су примјењивани или се још примјењују, Закон о заштити и спасавању становништва, Закон о спречавању ширење заразе и болести, потребно је озбиљније разрадити, детаљније и прецизније шта значи ванредно стање, шта значи ванредна ситуација и каква поступања су могућа и ко је за шта надлежан”, рекао је Радојичић.

Он је након састанка са Јујићевом рекао новинарима да је епидемија, која још траје, показала да има неусклађености и правних празнина, истичући да би требало радити на тим рјешењима сада детаљније са искуством из протеклих мјесеци.

Радојичић је навео да је са министром управе и локалне самоуправе разговарано о безброј тема и о ономе што је из домена локалне самоуправе везано за Закон о локалној самоуправи и Закон о службеницима, о низу питања о којима је и раније разговарано са ресорним министарством, о питању броја службеника у управи и критеријуму на који Бањалука већ годинама има примједбе.

“Критеријум о броју запослених један на 3.000 становника је доведен у питање са пописом становништва у Бањалуци”, каже Радојичић.

Он је рекао да је у Бањалуци ситуација са пописом потпуно нелогична и додао да се бројеви ни са чим не слажу.

Радојичић је рекао да, према попису, Бањалука има око 180.000 становника, а број бирача, односно пунољетних становника је већи од 190.000, додајући да су и један и други списак релевантни.

“Списак бирача је резултат евиденције издатих личних карата, такозване пасивне регистрације, а попис становништва је опет резултат једне активности проведене на терену и имате већи број пунољетних од укупног броја грађана, а то су онда услови за нормирање броја запослених који су проблематични”, навео је Радојичић.

Он је рекао да је разговарано о томе шта су организационе јединице у Градској управи, о неусаглашености са неким другим законима, као што су закони који регулишу противпожарну заштиту, заштиту од пожара и о питањима колективних уговора, односно односа између администрације и синдиката.

Радојичић је истакао да град има добру сарадњу са синдикатима и да су, према новом колективном уговору који је постигнут на републичком нивоу, отворени разговори са синдикатима о платама и положају запослених почетком године, након чега је наишла криза, те су сви ти разговори обустављени, јер је по нормама из новог колективног уговора требало одређеним категоријама запослених у неколико класа повећавати плате.

“Сада то није реално зато што имамо огроман пад прихода и са синдикатом је усаглашено, ми смо те преговоре обуставили надајући се да се неће морати смањивати плате, а било које повећавање плата било којој класи или категорији у овом моменту није реално”, објаснио је Радојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана