Јовица Влатковић за „Глас Српске“: Струја у Српској далеко најјефтинија у региону и Европи

Вељко Зељковић
Јовица Влатковић за „Глас Српске“: Струја у Српској далеко најјефтинија у региону и Европи

Глобална криза која није заобишла ни енергетски сектор, стварајући огроман притисак чак и на оне најразвијеније земље Европске уније, неће негативно утицати на електроенергетски сектор Републике Српске и цијене електричне енергије на домаћем тржишту.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” извршни директор за инвестиције и развој “Електропривреде Републике Српске” Јовица Влатковић, наводећи како до раста цијена неће доћи иако је цијена електричне енергије у Српској далеко најјефтинија у региону и Европи.

- Она је у односу на тренутну глобалну берзанску цијену јефтинија за чак до 2.500 одсто. “Електропривреда РС” и Влада улажу максималне напоре да одрже тренутне цијене струје на домаћем тржишту како би сачували домаћинства и привреду од већих трошкова. Цијена струје за привреду је само 53 евра за један мегават сат, а када су у питању цијене за домаћинства она је чак нижа од наше производне цијене - истакао је Влатковић.

Он се осврнуо и на резултате пословања предузећа у протеклој, али и овој години, те инвестициони циклус којим је предвиђена градња великог броја стратешких енергетских објеката који би Српској требало да обезбиједе даљу енергетску независност и сигурност у неизвјесним глобалним временима.

ГЛАС: Шта је обиљежило протеклу и текућу годину рада “Електропривреде Републике Српске”?

ВЛАТКОВИЋ: Анализирајући протеклу годину, морам да нагласим да ју је обиљежио највећи инвестициони циклус од постојања ЕРС-а и посљедице које је оставила пандемија, али смо на крају пословну годину завршили са великим успјехом. То је инвестицијски и финансијски најуспјешнија година од оснивања.

ГЛАС: Можете ли нам приближити о каквим инвестицијама и пословању се конкретно ради?

ВЛАТКОВИЋ: Што се тиче инвестиција у 2021. години потписали смо уговоре у вриједности 1,6 милијарди марака који се директно односе на инвестиције у обновљиве изворе енергије, а ријеч је о пет пројеката који су у току изградње или треба да крену са изградњом. Када је у питању пословање и финансијски резултат у 2021. години, ЕРС је остварио највећу добит од свог постојања и она је износила око 80 милиона марака, и то поред чињенице да је у Српској најнижа цијена електричне енергије у Европи и региону.

ГЛАС: У другој половини 2021. и првом кварталу 2022. обављали сте двије функције односно били сте извршни директор за развој и инвестиције и извршни директор за финансије и економију. У том периоду ЕРС је постигла историјске резултате.

ВЛАТКОВИЋ: Тај резултат не би био остварив без тимског рада и преданости и одговорности према послу који обављамо. Данас, након свих проблема и препрека на које смо наишли и које смо превазишли могу слободно да кажем да је ЕРС једна од бољих електроенергетских компанија и наш систем је стабилан и функционалан, а погонска спремност је на завидном нивоу.

ГЛАС: Које инвестиције су обиљежиле пословање ЕРС током ове године?

ВЛАТКОВИЋ: Пословање ЕРС свакако су обиљежиле нове инвестиције и развој пројеката те опредијељеност ка изградњи обновљивих извора енергије, а посебно морам да нагласим пројекат “Програм енергетске одрживости за домаћинства и привреду 50.000 плус”. Ради се о пројекту изградње соларних електрана на крововима домаћинстава, односно породичних кућа. У том пројекту ЕРС учествује са 20 одсто, а потрошач-произвођач (домаћинство) 80 одсто. Она ће то враћати у једнаким ратама у периоду до десет година. Такође, домаћинства за поменути период неће добијати рачуне него ће умјесто њих плаћати ануитет који ће бити пар процената мањи од просјечног рачуна из претходне године. На тај начин ћемо ослободити енергију коју можемо пласирати на берзи, а уједно идемо ка очувању животне средине. И што је најважније, свако домаћинство ће након отплате соларне електране наредних 15 година имати бесплатну електричну енергију. Желим да се осврнем на нови Закон о електричној енергији који је ступио на снагу 1. јануара прошле године, а који је предвидио реорганизацију електродистрибутивних предузећа и издвајање Јавног снабдијевања из истих што смо успјешно спровели.

ГЛАС: Која остварена или планирана партнерства и уговори могу допринијети инвестицијама и развоју Републике Српске уопште?

ВЛАТКОВИЋ: Прво бих нагласио наше партнерство, односно уговор који имамо са KfW развојном банком Њемачке, која нам је одобрила кредит за изградњу вјетропарка “Хргуд”, који ће бити први изграђен вјетропарк у систему ЕРС. Сарадња са KfW банком траје у континуитету и наши односи су изузетно коректни. Једино су процедуре саме KfW банке нешто компликоване и успоравају процес завршетка пројекта. Поред KfW, имамо сарадњу и са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД), Европском инвестиционом банком (ЕИБ), а у току су и преговори са Свјетском банком, WB6 CIF, и са разним другим комерцијалним банкама и фондовима. Што се тиче класичног пословног партнерства у овом тренутку ЕРС има сарадњу са Електропривредом Србије на пројекту ХЕ “Бук Бијела” и планирано је партнерство са мађарским “Lugos Renewables” на изградњи соларне електране Требиње 1.

ГЛАС: Колико су инвестиције значајне за локалне заједнице у којима се граде електране?

ВЛАТКОВИЋ: Вишеструки су бенефити за саме општине и градове у којима се граде електране што директни тако и индиректни. Сви су пројекти вишемилионски тако да ће у самој изградњи бити запослени локални извођачи и велики број становништва. Након изградње у самим електранама запослиће се велики број радника. И на крају сама концесија од произведене електричне енергије директно ће пунити буџет локалне заједнице на којој је неки објекат направљен, тако да је функционисање сваке општине или града загарантовано, њена ликвидност и одрживост.

Јубилеј

ГЛАС: ЕРС је ове године прославио три деценије од оснивања. Шта бисте истакли поводом овог јубилеја?

ВЛАТКОВИЋ: Тако је, прославили смо 30 година успјешног рада ЕРС. И поред свих препрека и тешкоћа ушли смо у период развоја и инвестиционих улагања што нас у овом моменту чини препознатљивим у региону. Јубилеј смо прославили свечаном академијом на којој су присуствовали сви бивши генерални директори, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Радован Вишковић, министри и угледни гости из региона, Европе и свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана