Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах - празник наде, спасења и вјере у бољи живот

Срна
Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах - празник наде, спасења и вјере у бољи живот

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Јевреји у БиХ и широм свијета славе Песах, излазак Јевреја из египатског ропства.

То је празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Торе - десет Божијих заповијести.

Песах је један од најстаријих празника и траје осам дана, а обиљежава се свечаном вечером седер (хебрејски – ред) на којој се молитве, читање Хагаде и сви обичаји, одвијају по строго утврђеном реду.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је Песах свим Јеврејима у Републици Српској и ФБиХ, пожељевши да радост прославе овог празника подијеле са најближим члановима своје породице у добром здрављу, миру и радости.

- Прослава једног од највећих јеврејских празника у знак сјећања на избављење из вишевјековног мисирског ропства подсјећа на важност цивилизацијских вриједности на којима се гради повјерење, солидарност и толеранција међу људима - истакао је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва изразио је наду да ће због епидемије вируса корона празнични дани бити проведени у кругу својих породица и у духу традиције празновања највећег јеврејског празника, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је поводом Песаха честитку јеврејским општинама и Јеврејима у Српској и БиХ, наводећи да овај празник наде, спасења и вјере у бољи живот свима треба да буде подстицај за међусобно разумијевање, толеранцију и солидарност.

- Поводом наступајућег празника Песаха желим вам мир, здравље и срећне предстојеће празничне дане. Нека Песах унесе радост у срца оних који га славе на добробит свих људи добре воље. Срећни вам дани Песаха - наведено је у честитки Цвијановићеве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је јеврејским општинама и Јеврејима у Републици Српској празник Песах уз жељу да га прославе у здрављу, миру и срећи.

- Поводом наступајућег празника Песаха упућујем вам у име Владе Републике Српске и у своје име искрене честитке уз жеље да га прославите у здрављу, миру и срећи са својим породицама - наводи се у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Песах јеврејским општинама Бањалука и Добој и свим Јеврејима у Републици Српској и БиХ.

- Нека овај празник наде, спасења и слободе свима донесе добро здравље, мир, толеранцију и солидарност. Срећан Песах! - наводи се у честитки, коју је Чубриловић упутио у име Народне скупштине и у своје име.

Чубриловић је припадницима јеврејског народа пожелио мир, срећу и породично благостање поводом наступајућег Песаха, празника ослобођења од стега овог свијета и стварање новог, бољег друштва.

- Честитам вам овај велики празник са жељом да дане Песаха прославите у топлини породице, љубави и здрављу - истиче се у честитки.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија честитао је Песах предсједнику Јеврејске заједнице БиХ, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ, којима је пожелио мир, здравље и срећне предстојеће дане празновања.

- У име Савјета министара и своје лично име, Вама, јеврејским општинама и свим Јеврејима у БиХ упућујем искрене честитке поводом Песаха. Желим вам мир, здравље и срећне предстојеће дане празновања у спомен на излазак и избављење ваших предака из вишевјековног мисирског ропства - наведено је у честитки.

Тегелтија је Јеврејима пожелио да Песах свима унесе радост у срца и наду у брзо превазилажење изазова са којима се сви суочавају, те да наредне године празник дочекају са својим најмилијима.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић честитао је Јеврејима у Републици Српској наступајући празник Песах са жељом да га прославе у здрављу и срећи са својим породицама.

Давидовић је честитку, у своје и у име Секретаријата, упутио и јеврејским општинама Добој и Бањалука, саопштено је из Секретаријата.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић честитао је предсједнику Јеврејске заједнице у БиХ Јакобу Финцију и свим Јеврејима у БиХ празник Песах, уз жељу да га проведу у добром здрављу и са својим породицама, саопштено је из Предсједништва.

- Песах је празник који слави слободу кроз избављење од ропства, те као такав представља инспирацију свима у тежњи ка бољем сутра - навео је Џаферовић у честитки.

Он је истакао да је вријеме празника вријеме потврђивања и јачања традиције промовисања међусобног упознавања, поштовања и разумијевања.

Честитку Јеврејима у БиХ упутио је и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, пожељевши им да идуће године празник дочекају у бољим приликама и друштву својих најмилијих.

- Песах симболизује ослобођење, спасење и наду, а управо је нада да ћемо превазићи изазове који су данас пред нама потребна свима у БиХ - поручио је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана