Јеринић: За проширење музеја Добој издвојио 224.000 КМ

Срна
Јеринић: За проширење музеја Добој издвојио 224.000 КМ

ДОБОЈ - Градоначелник Добоја Борис Јеринић посјетио је данас мјесто радова на проширењу објекта Регионалног музеја за потребе смјештаја дјела академског вајара Драге Хандановића, које је овај добојски умјетник завјештао граду.

Јеринић је рекао да је за проширење издвојено 224.000 КМ из градског буџета и нагласио да се Градска управа на овај начин одужује истакнутом умјетнику за његов труд, рад и допринос граду.

“Ово је можда и један од најзначајнијих пројеката у области културе”, рекао је Јеринић новинарима и изразио задовољство због тога што радови нису успорени упркос епидемији вируса корона.

Директор Музеја Небојша Драгојловић рекао је да ће по окончању радова, који се очекују првој половини наредне године, Музеј бити обогаћен петим одјељењем које ће бити посвећено историји и умјетности.

“Укупно проширење је око 400 метара квадратних, тако да ће Музеј након грађевинских радова имати око 1.100 метара квадратних употребне површине”, навео је Драгојловић.

Академски вајар Драго Хандановић рекао је да ће музеју оставити око 100 радова, који сви неће моћи стати у простор предвиђен за сталну поставку његових дјела, тако да ће преостали дио бити распоређен у двије друге поставке.

Обиласку је присуствовала и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић.

Драго Хандановић рођен је 11. априла 1939. године у Острошцу код Коњица. Члан је Међународне академије за керамику АИСА и Удружења ликовних умјетника и примијењених умјетника Републике Српске.

Од 1961. године реализовао је више десетина споменика и скулптура које су постављене на јавним мјестима. Хандановић се послије завршене Педагошке академије - група Ликовна умјетност 1961. године запослио у добојској Гимназији као наставник Историје умјетности и у Столарској мајсторској школи као наставник Перспективе и Нацртне геометрије.

Упоредо са педагошким радом у основном школи основао је прву групу младих вајара при Радничком универзитету у Добоју. У том атељеу формиране су двије значајне умјетничке личности Јадранко Дурмић и Бранислав Вишт.

Хандановић је са Павлом Станишићем и Есом Кресо 1971. године основао Седамнаестоаприлски ликовни салон и 1971. године Умјетничку галерију.

Од 1989. до 1992. предавао је Керамичко обликовање и Технологију на Керамичком одсјеку у Школи за примијењену умјетност у Сарајеву.

Од 1992. до 2000. године радио је као дизајнер у Фабрици намјештаја “Ентеријер” у Добоју. На иницијативу тадашњег директора Центра за културу и образовање Јованке Стојчиновић Николић, Хандановић са Браниславом Виштом оснива Добојски ликовни салон. Од 2000. године је ликовни сарадник у Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана