Jеринић: Eпидемиолошка ситуација у Добоју забрињавајућа

Срна
Jеринић: Eпидемиолошка ситуација у Добоју забрињавајућа

ДОБОЈ- Командант градског Штаба за ванредне ситуације Борис Јеринић упозорио је да је епидемиолошка ситуација у овом граду забрињавајућа, да су здравствени радници на измаку снага и апеловао на грађане да поштују епидемиолошке мјере.

Јеринић је након данашње, 21. сједнице градског Штаба рекао новинарима да се у граду и даље спроводе одлуке и мјере Републичког штаба, до 30. новембра, те да ће посегнути за ригорознијим мјерама уколико се за то укаже потреба.

Он је навео да је медицинско особље на измаку снага и позвао све људе из ове струке, а који до сада нису, да се укључе у борбу и прикључе болници, односно локалном Дому здравља.

Љекар Болнице "Свети апостол Лука" Александар Суботић каже да је пола болнице претворено у ковид одјељење.

"Инфективно, грудно, кожно, неурологија, психијатрија и урологија претворени су у одјељења за ковид пацијенте. Те службе нисмо угасили, већ спојили са другим да би добили простор и кревете", рекао је Суботић и додао да су попуњена 154 кревета од укупно 214 за ковид пацијенте, од којих 14 у јединици за интензивну његу.

Суботић је навео да је на раду у ковид одјељењима ангажовано 116 медицинских сестара, 36 доктора, као и помоћно особље.

Према његовим ријечима, од око 800 запослених у овој здравственој установи, до сада је на вирус корона било позитивно 105 радника, активна су 45, а на срећу није било преминулих.

"Остали радници ангажовани су на збрињавању осталих хитних стања. Прошлу седмицу имали смо 50 хитних операција, а били смо принуђени да направимо и хируршки ковид", рекао је Суботић.

Он је упозорио да се, поред кадровских проблема, болница сусреће и са повећаним материјалним трошковима, те навео да је у новембру за кисеоник потрошено 140.000 КМ, док је за исти период прошле године утрошено 7.000 КМ.

Суботић је апеловао на грађане да се уздрже од прославе слава и других свечаности.

Љекар у Дому здравља Добој Марина Јотић Ивановић каже да су на подручју Добоја евидентирана 164 лица позитивна на вирус корона, а да је под надзором 484.

Она је упозорила да су двије ковид амбуланте Дома здравља Добоја стално ангажоване, да је од краја октобра повећан број пацијената и да број прегледа на дневном нивоу износи од 180 до 200.

Ивановићева је истакла да је константан притисак пацијената на љекаре, који су на горњој граници издржљивости, да су у ковид амбуланте повучени и љекари из породичне медицине, што отежава рад осталим тимовима породичне медицине.

Она је поновила апел грађанима да се придржавају препоручених епидемиолошких мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана