Јавор: Приједорске ратне јединице браниле и град и Српску

Срна
Јавор: Приједорске ратне јединице браниле и град и Српску

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је данас да је кроз приједорске ратне јединице прошло више од 17.000 бораца и да ти храбри јунаци нису бранили само Приједор већ цијелу Републику Српску борећи се на свим значајним ратним линијама.

"Могу са поносом да кажем да смо ми и будуће генерације које долазе поносни на све њих јер су нам оставили да живимо слободно у нашој Републици Српској. Нажалост, велики број тих храбрих јунака је дало свој живот - њих више од шест стотина, и ово је један од начина да чувамо успомену на све њих", рекао је Јавор новинарима у Приједору поводом обиљежавања 21. септембра - Дана приједорских ратних јединица.

Јавор је навео да се из Приједора сваки пут шаље порука мира, јединства и суживота, али да се не може ићи напријед без историје и сјећања на дешавања која су обиљежила Приједор и Српску.

"Иако је прошло много година од завршетка рата и дан-данас појединци из Сарајева желе да Републике Српске нема, желе да искриве историју, промијене конкретне чињенице, а ми данас говоримо о конкретним чињеницама и порука је, да буде свима јасно, да грађани Приједора нису нападали никога него бранили Републику Српску, своје куће, огњишта и свој народ", поручио је Јавор.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да се Дан приједорских ратних јединица традиционално обиљежава на Малу Госпојину, а да о њиховим заслугама говоре сва она ратишта гдје су изводили ратна дејства, успјеси на тим ратиштима, али и број оних који су се жртвовали за стварање Републике Српске. "О њиховим заслугама говоре и многобројна признања које су јединице понијеле, као и многобројна признања којима су одликовани њихови припадници.

Српски народ је морао да се бори да не доживи судбину из Другог свјетског рата, да брани своја вјековна огњишта и да опстане на овој територији", закључио је Остојић. Предсједник Борачке организација града Приједора Војислав Кондић рекао је да се овај датум обиљежава 32. пут и да и борци и грађани Приједора треба да памте та тешка времена и заслуге стваралаца Републике Српске, те да се сваке године на овај датум окупљају и достојанствено обиљежавају дан 43. приједорске моторизоване бригаде, Пете козарске лаке пјешадијске бригаде и јединица МУП-а. "Током Одбрамбено-отаџбинског рата кроз њихове редове је прошло више од 17.000 бораца и на тешком и мукотрпном путу у борби за стварање и очување Републике Српске 614 бораца приједорских ратних јединица је уградило животе у темеље Републике Српске, а више од 2.300 наших бораца су данас тешки ратни војни инвалиди", додао је Кондић.

Ратни командант 43. моторизоване бригаде Радован Шмитран рекао је да се данас обиљежава годишњица сестринских бригада које су изводиле борбе и бојеве на цијелој територији Републике Српске, осим Херцеговачког корпуса, а да су најважнији задаци били спасавање српског живља у Славонији, пробијање и одбрана коридора и завршне операције 1995. на бранику западнокрајишких општина.

"Желио бих да видим што више младих људи да преузимају ову традицију обиљежавања јер нас то упућује на јединство Републике Српске и да су борци ових бригада дали новостворену вриједност грађанима - Републику Српску, као и слободу", поручио је Шмитран. Поводом обиљежавања Дана приједорских ратних јединица служена је света литрургија с парастосом у Цркви Рођења Пресвете Богородице на Пашинцу, у подне су положени вијенци и прислужене свијеће код централног споменика "За крст часни", у спомен-комплексу "Камени цвијет", на споменик народном хероју Младену Стојановићу и у спомен-соби у касарни "Жарко Згоњанин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана