Јавне здравствене установе на трезору до 2023. године

ATV
Јавне здравствене установе на трезору до 2023. године

Све јавне здравствене установе Српске до 2023. прелазе на трезор. План је то Владе Републике Српске што је и дефинисала у Програму економских реформи за период 2020 -2022. године. Влада је именовала радну групу за увођење трезорског система пословања у примарни здравствени систем Српске, која ће да припрема здравствене установе за такав начин пословања.

“Трезорски вид пословања функционише у социјалној заштити, просвјети итд., а напомињемо да се његовим увођењем у примарној здравственој заштити не мијења начин финансирања, него уводи потпуна намјенска контрола утрошка средстава. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске опредељено је да се уведе боља контрола и рационализација трошења средстава у здравственом систему с циљем да се првенствено пацијентима обезбиједи квалитетна и доступна здравствена заштита”, истичу из министарства здравља и социјалне заштите.

Бањалучке градске власти поздрављају увођење боље контроле трошења средстава у здравственим установама, али не и финансирање здравствених установа из буџета града. Прелазак на трезор прихватљив је само ако се ради о протоку новца од Фонда здравстевног осигурања до градског буџета, поручује градоначелник Игор Радојичић. 

“Ако се ради о промјени система финансирања ту постоји проблем и Бањалука није за то јер Фонд здравственог осигурања и прикупља средства за здравствену заштиту и примарну, секундарну и терцијарну и треба да финансира сва три нивоа. Ако се ради на томе да се изврши само боља контрола и финансирање и осталог онда није проблем”, изјавио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

На трезорски систем су од ове године прешли и Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину, као и Домови здравља у Дервенти и Братунцу. На реду је Прњавор, гдје су поставили неколико услова.  

“С обиром да је дошло до повећања плата у здравству, неопходно је да се нађе начин како да се обезбиједи та разлика средстава. С друге стране ми у општини један односно два у мјесецу исплаћујемо плате за претходни мјесец, што очекујемо да у ФЗО прате такву динамику и трећи услов јесте да у наредном периоду не буде повећања приватне породичне медицине”, казао је Дарко Томаш, начелник Прњавора.

Дом здравља Челинац и Завод за стоматологију већ више од годину дана успјешно функционишу по трезорском систему пословања, саопштено је из Министарства здравља. Поручују да овај систем ни на који начин не мијења финансирање здравствене заштите за становништво, које ће и даље бити из доприноса путем ФЗО Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана